2016 november

Spread the love

Boldogságóra program – Novemberi hónap témája: A társas kapcsolatok ápolása

 

„A boldog emberek egyik ismérve, hogy sok energiát fordítanak a kapcsolataik ápolására. Minél boldogabb valaki, annál nagyobb baráti vagy ismeretségi kört valószínűsíthetünk körülötte, és ez fordítva is igaz: ezek a kapcsolatok egyre növelik boldogságszintjét.”

A gyerekek számára nagyon fontosak az iskolai barátságok. Ezt mutatja a sok rajz is, amin szemléltették, hogy szeretett barátaik milyen közel állnak hozzájuk. A 2. osztály mesét írt ebben a témában. Mégpedig azzal a tanulsággal, ha egy családtagunk hibázik, akkor meg kell neki bocsátanunk. Hiszen a családi kötelék nagyon fontos! Viszont nemcsak a családunkat, hanem a barátainkat is úgy kell elfogadnunk, amilyenek. Az osztálytársak sokat vannak együtt, ezért jól ismerik egymást. Viszont sok konfliktus is adódik az évek során, amelyek az önismeret fontos forrásai lehetnek, ha jól oldjuk meg őket. Felszínre kerülnek a kapcsolatokban fontos értékek, érdekek és érzések. Ezekből tanulunk és segítenek nekünk, hogy megismerjük önmagunkat.

A gyerekek a rajzoláson és történetíráson kívül sokat dicsérték egymást, hiszen fontos, hogy meglássák társaikban a jó tulajdonságokat. Sokat játszottak, táncoltak és énekeltek is.

Két videó is készült a 3. és a 6. osztály közreműködésével arról, hogy ha boldogok vagyunk, hogyan tehetjük társainkat is boldogabbá egy mosollyal, öleléssel vagy csak egy kedves szóval.

  1. osztály

https://www.youtube.com/watch?v=2XifNfQqTsg

  1. osztály

https://www.youtube.com/watch?v=AEOFR5BIyuo&feature=youtu.be

„Jó kapcsolataink alapja az őszinteség. A negatív érzelmeket ugyan nem tudjuk megszüntetni, viszont ki tudunk fejleszteni egy pozitív gondolkodásmódot kíváncsiság, hála, kedvesség, őszinteség és nyitottság segítségével.”

(További képek a Galériában)