2017 április

Spread the love

Boldogságóra program – Április hónap témája:A megbocsátás gyakorlása

„A bántó és bántott között levő negatív feszültség egészen addig fennáll, amíg meg nem szabadulnak a köztük levő negatív érzelmektől. Hogyan lehetséges? El kell engedni a haragot, a gyűlöletet, az összes negatív érzelmet és indulatot, továbbá nemhogy rosszat, de inkább minden jót kívánni annak, aki megbántott!”

Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus

 Nehéz elviselni, ha fájdalmat okoz nekünk valaki, de be kell látnunk, hogy ha haragunkat hosszú hónapokig őrizgetjük, akkor nem érezhetjük igazán azt az örömet, amelyet a jelen pillanat tartogat számunkra. A megbocsátás megszabadít minket a múlttól. Persze könnyebb beszélni róla, mint gyakorolni. De megéri türelmesnek lenni és munkálkodni önmagunkon. Ha beleérzünk a másik ember helyzetébe és alázatosan viselkedünk, akkor könnyebb lemondanunk a haragról és bosszúvágyról. Csak magunknak ártunk, ha a sérelmeink emésztenek, hiszen azt érezhetjük, hogy az emberek gonoszak.  Ha viszont megbocsátunk annak, aki hibát követett el, akkor hozzásegíthetjük ahhoz, hogy növekedjen az önbizalma, hinni kezdjen abban, hogy jobb emberré válhat. Ha valakit nem fogadunk el, azt hiheti, hogy csak arra jó, hogy másoknak fájdalmat okozzon és nem méltó az emberek szeretetére.

A felnőttek felelőssége, hogy a gyerekek megtanuljanak megbocsátani, és azt a mindennapokban gyakorolják. A megoldás a mi kezünkben van!

Ebben a hónapban a boldogságórákon a gyerekek közösen készítették el a megbocsátás erdejét, melyben minden fa egy-egy olyan tulajdonság, képesség képviselője volt, amely segít a megbocsátásban (például bizalom, türelem, szeretet, őszinteség… stb.).

„A harag egyike azon érzéseknek, amelyekkel csak az időnket pocsékoljuk. Ha dühös vagy, nehezebben látod át a problémásabb helyzeteket, ráadásul rendkívül nagy fájdalmat okozol magadnak. Jusson mindig eszedbe: a haraggal csak magadat bünteted. Lehet, hogy az, akire gyűlölettel gondolsz, nem is foglalkozik veled. Szóval morcoskodás helyett inkább beszéld ki a gondjaidat, vagy felejtsd el a haragod!”

Mark Twain