2017 február

Spread the love

Boldogságóra program – Február hónap témája: Megküzdési stratégiák

„A megküzdésben megsokszorozza az erőnket, ha tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül, ha biztosak lehetünk a társas támogatásban, a támasznyújtásban.”

Ebben a hónapban arról beszélgettünk a gyerekekkel, hogy milyen megküzdési stratégiák vannak. Fontos, hogy ha problémánk adódik, minden erőnkkel igyekezzünk tenni valamit, hogy a helyzet jobbra forduljon. Készítsünk egy cselekvési tervet és haladjunk lépésről lépésre, akár úgy is, hogy minden egyéb dolgunkat félretesszük az összpontosítás érdekében. Természetesen mindig kérhetünk tanácsot másoktól és meg is kérhetjük egy kedves ismerősünket, hogy ha tud, tegyen is a helyzet megoldásáért. A negatív eseményeket is képesek lehetünk pozitívan értékelni, ha kihívásként tekintünk rájuk. Abban a pillanatban, hogy sikerül egy problémát megoldanunk, az önértékelésünk is javulni fog.

Az osztályok termeikben szivárványokat készítettek és az ívekbe rajzokat, motiváló idézeteket, fotókat helyeztek el, melyek problémahelyzetek megoldásáról, nehézségek leküzdéséről szóltak! Voltak, akik képregényt készítettek arról, hogy nekik hogyan sikerült megoldaniuk egy problémát!

„Amikor a problémaközpontú megküzdési utat választja valaki, akkor a helyzetre, a problémára összpontosít, hogy megkísérelje megváltoztatni, és mindent megtesz, hogy a jövőben az ilyen helyzetet el tudja kerülni. A problémamegoldó stratégiák ebben az esetben irányulhatnak kifelé, magára a problémára, de befelé is, ha a személy önmagában változtatva, viselkedésén igazítva talál megoldást.”