Határtalanul!

Spread the love

Határtalanul 2019-2020

Programterv 2019/2020

AL-DUNA ÉS A KAZÁN SZOROSOK – HAJÓS KALAND A DÉLI VÉGEKEN

HATÁRTALANUL! program AL-DUNA ÉS A KAZÁN SZOROSOK – HAJÓS KALAND A DÉLI VÉGEKEN című,  HAT-19-01-0866 azonosító számú,  Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek pályázat keretében 3.413.751 Ft-ot nyert a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola, a Visontai Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és a  Nagyfügedi Arany János Általános Iskola közösen. A 2019. szeptember 19-23-ig megvalósuló programban a három intézményből összesen 50 diák és 5 pedagógus vehet részt.

Délvidék évszázadokon át szolgált Magyarország és Európa védőbástyájaként. De a várak és vitézek földjén számos a magyarságunk sorsát meghatározó tudósunk és költőnk is napvilágot látott. Az épített örökségünk mellett természeti csodákban is gazdag táj a Délvidék, amely elfeledett kincses ládikaként várja, hogy a magyarság ismét felfedezze magának.

A Szerbiai kirándulás során ellátogatunk Szabadka, Palics, Tóthfalu, Magyarkanizsa, Csóka, Zenta, Zentagunaras, Nándorfehérvár, Zimony, Galambóc, Pétervárad, Újvidék helységekbe.

HATÁRTALANUL 5. nap Szerbiában

Felejthetetlen kirándulásunk 5. napján a Péterváradi erődítményhez látogattunk, balszerencsénkre zárva volt. Így csak kívülről csodálhattuk meg a Bánk Bánból ismert Petur bánról elnevezett város erődjét, ami egykoron a történelmi Magyarország második legnagyobb erődítménye volt, és ahol Rózsa Sándor is raboskodott. Részben kárpótolt minket a „részeges” vagy fordított óratorony tövéből elénk táruló gyönyörű kilátás. Utunkat tovább folytatva Szerbia második legnagyobb városát, Újvidék főterét gyalogosan is bejártuk.

Az ötödik nap már kellően elfáradtunk ahhoz, hogy a hosszú hazaút is pihentetően hatott ránk.

HATÁRTALANUL 4. nap Szerbiában

Kirándulásunk 4. napján Galambóc várát tekintettük meg, sajnos csak a parkolóból. A látogatottság miatt nem tudtak minket fogadni a várban. Idegenvezetőnk tolmácsolásában megismerjük a Babakáj szikla legendáját, a László vár történetét. Innen tovább utazva a Lepenski víri neolitikus lelőhely és kiállítás területén tettünk sétát.

Utunk fénypontja a hajózás volt a Kis- és Nagy-Kazán szorosokban. A Kis- és Nagy-kazán szorosok drámai szépségét a Dunáról tekintettük meg, megcsodálhattuk Decebal szobrát, Széchenyi István és Baross Gábor emléktábláját, és a Veteráni barlangot. Gyönyörű napsütéses időben a fedélzeten kialakított napozóteraszon élvezhettük a feltáruló táj szépségét.

Este Székelykevén újra élvezhettük vendéglátóink odaadását.

HATÁRTALANUL 3. nap Szerbiában

Kirándulásunk 3. napján Nándorfehérvárra látogatunk. Megérkeztünk a Kalemegdán parkba, ahol először egy franciáknak állított, de magyarokhoz is kötődő szoborral találkoztunk, majd három várkapun átkelve a Nándorfehérvár várába, ahol Hunyadi és Kapisztrán lába által is koptatott köveken járva elénk tárult a Száva és a Duna összefolyása és azok a helyszínek, amelyek a történelmünk egyik leghíresebb csatájának helyszínéül szolgáltak. A diadal történetének felidézése után főhajtással és koszorúzással tisztelgünk a várban található emlékkőnél. Zimonyban megnéztük a frissen felavatott Hunyadi szobrot, majd a millenniumi toronyhoz sétáltunk, Hunyadi János halálának helyszínére. A délután során meglátogattuk a Szent Száva Székesegyházat, a Balkán legnagyobb templomát, amelynek magyar vonatkozásai is vannak. Este érkeztünk meg következő szállásunkra, Székelykevére. Székelykeve a magyar nyelvterület legdélebbi, és egyben majd színmagyar településén a helyi, öko-rurális vendégfogadókat összefogó egyesület biztosította a szállásunkat.

 

HATÁRTALANUL 2. nap Szerbiában

Kirándulásunk 2. napján Magyarkanizsán a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolába látogattunk el. Kisebb csoportokra bontva beülhettünk a tanórákra is, megismerkedtünk a diákokkal, bemutattuk egymásnak településeinket. Magyarkanizsán városnézéssel folytattuk programunkat a helyi idegenvezetővel. Majd hajóra szálltunk és a Tiszán, a hangulatos Tiszai Tangó sétahajóval hajókáztunk, ahol kapitányunk élménydús beszámolót tartott a szőke folyóról. Következő állomásunk Zenta volt. Ami Mohács volt a magyaroknak, az Zenta volt a török seregeknek. Múzeumpedagógiai foglalkozáson megismertük a csata történetét. Zentán a díszes Városháza tornyában megnéztük a Zentai csata színvonalas kiállítását, a csata makettjét és azokat a tárgyakat, amelyeket a csata helyszínén tártak fel. A városháza tornyából fantasztikus panorámában gyönyörködhettünk. Tovább folytattuk kirándulásunkat Zentán, ahol egy kézműves csokoládé manufaktúrába látogattunk el. A tulajdonos a csokoládé eredetét és elkészítésének folyamatát is megmutatta nekünk. A Rákóczi emlékévhez kötődően Csókán megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc szobrát. Szálláshelyünkre Tóthfaluba érkezve vetélkedőt szerveztünk a Rákóczi-emlékév kapcsán.

 

HATÁRTALANUL 1. nap Szerbiában

2019.szeptember 19-án kora reggel indultunk Szerbiába. HATÁRTALANUL! kirándulásunk első állomása szecessziós Szabadkán volt. Megtekintettük a városházát, amelyek vitrázsait Róth Miksa készítette, uralkodóink, nemzeti nagyjaink között Rákóczi arcképe is feltűnik. A város főbb látványosságait felkeresve sétát tettünk a belvárosban: körbe jártuk a Zsolnay borítású zöld és a kék szökőkutakat, végigsétáltunk a Korzón majd megkoszorúzzuk Mátyás király szobrát. Ellátogatunk felújított szabadkai Zsinagógához, amely Európa második legnagyobb zsinagógája. Délután a Palicsi-tó partján sétáltunk. Késő délután a magyar élni akarás példájaként ismert Tóthfalura érkeztünk, ahol megtekintettük a Mini- Délvidék makettparkot és a szoborparkokat, majd elfoglaltuk szállásainkat.


 

 

Határtalanul 2018/2019

Horvátország

 


Hatartalanul_2017_2018

Határtalanul! _ Nyugat-felvidéki vártúra

A Határtalanul Program keretében 2018. 05. 16-a és 20-a között 5 napos tanulmányi kiránduláson vettünk részt a 7. évfolyamos tanulóinkkal.

Kirándulásunk során megismertük a legjelentősebb nyugat-felvidéki várakat, melyeknek komoly szerepük volt Magyarország területi épségének védelmében. Meglátogattunk néhány komoly múltra visszatekintő várost: Selmecbányát, Körmöcbányát, Nyitrát és Pozsonyt, melyek egyetemes jelentőséggel bírtak hazánk iparának, kultúrájának és polgárosodásának fejlődése tekintetében.

Alsósztregován a Madách Imre szülőkastélyában berendezett csodálatos, interaktív múzeumot tekintettük  meg. Meglátogattuk Besztercebányát, a Felvidék egyik legszebb bányavárosát. Körmöcbányán  a páratlan gyűjteménnyel rendelkező Érmék és Pénzérmék Múzeumát tekintettük meg.  Selmecbányán  felkerestük  a középkori templomból erőddé alakított Óvárat. Ezt követően a  Kárpát-medence legromantikusabb lovagvárába, a bajmóci várkastélyba látogattunk el.

Vágsellyén a  Pázmány Péter Alapiskolában  ismerkedtünk a diákokkal, bemutattuk településeinket. Megnéztük a vadregényes környezetben lévő, izgalmas Csejtei várat, majd  Nagyszombat városába látogattunk , melyet a Felvidék Rómája néven is neveznek számtalan középkori egyházi építménye miatt. A Nyitrai Püspöki várban tett látogatásunk után felkerestük az Esterházy János hamvait magában foglaló sziklabarlangot, majd elhelyeztük koszorúnkat, és leróttuk kegyeletünket a mártírhalált halt miniszter előtt. Kirándultunk a festői fekvésű Gímes várához, és megtekintettük Gímeskosztolány 11. századi Szent György templomát. Kirándulásunk 5. napján   Pozsonyban a  koronázó templomot kerestük fel, majd tettünk egy sétát Pozsony belvárosában. Utolsó programként Dévény várát néztük meg,  majd felkerestük a Milleniumi emlékmű megmaradt tábláját, az apácatorony alatt pedig felidéztük az azt övező legendát. Rövid hajóúttal zártuk  ezt az élménydús 5 napot.

Határtalanul 2018


Hatartalanul_2016_2017

 

 

 Hatartalanul_2016_2017-page-001
Hatartalanul_2016_2017-page-002
Hatartalanul_2016_2017

Programterv

Határtalanul

hatartalanul-page-001