Ökoiskola

Spread the love

HAPPY-HÉT 2021.03.22-26.

 Napi 2 liter folyadék kell a fizikai és szellemi egészség megőrzéséhez. A cukros italok túlzott fogyasztása már gyermekkorban is elhízáshoz és fogszuvasodáshoz vezethet. Erre hívta fel a figyelmet az ország egyik legnagyobb iskolai-óvodai egészségvédő programja a Happy-hét.

Ebben az évben a következő programokkal színesítettük a digitális oktatást:

 „Vízidő”  az online órákat közös vízivással, virtuális koccintással kezdtük. Technika órán mindenki elkészítette „Álmaim vizespoharát”. Testnevelés órán „víz tízpróbának” keresztelt sportverseny egyensúly és erősítő gyakorlatot végeztek a tanulók vizesflakon segítségével. Környezet és irodalom órán érdekes ismeretközlő szövegeket dolgoztak fel az állatok vízivási szokásairól. Vizuális kultúra keretei között a vízcseppben rejlő éltető erőt próbálták megörökíteni a gyerekek. Földrajz órán oktatófilmet tekintettek meg a „Védeni való értékeink” –ről.

A Happy-hét programjai révén egyre több fiatal tesz szert játékos formában olyan ismeretekre, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a gyerekkori elhízás terjedésének visszaszorításához. Az általános iskolások folyadékbeviteli szokásainak megváltoztatása fontos a felnövő új generáció egészsége szempontjából.


MADÁR KARÁCSONY

Az elmúlt napok ünnepi hangulatában sem felejtkeztünk el  az állatokról. Nekik is szerettük volna  széppé tenni az ünnepet, segíteni őket abban, hogy túléljék a telet.
A tanulók teleszórták szotyival az etetőket.  Karácsony alkalmából pedig madárpogácsát is kaptak, mely különböző magvakból és zsíradékból készült. 
Az elkészült „finomságokat” aztán  a gyerekek elhelyezték  az udvart ékesítő nagyobb fák, bokrok ágain.  


HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT 2020

Ebben az évben az alsó tagozatos tanulókkal a következő programokat valósítottuk meg:

  • Rajzfilmnézés és beszélgetés a szelektív hulladékgyűjtésről.
  • Adj új életet régi tárgyaidnak című film megtekintése és rajzmappa dekorálása maradék anyagokból.
  • Újrahasznosítás- szelektív hulladékgyűjtés témában tréfás kukákat terveztek a gyerekek.
  • Csere-bere piac, ahol lehetőség volt a megunt, de még jó állapotban lévő holmik elcserélésére, továbbadására. Így új gazdát talált néhány könyv, társasjáték, plüss figura, kulcstartó is.

A felsősök programjai is változatosak voltak:

  • A hulladékcsökkentés megelőzés céljából figyelemfelkeltő filmet néztek, majd kerekasztal beszélgetéssel vitatták meg a látottakat.
  • A szelektív hulladékgyűjtésről szóló film után szelektálási útmutatókat készítettek háztartások, intézmények számára.
  • Plakátot készítettek a 10 lépés a O hulladék felé című témához.  Verset írtak.

Ezekkel a színes programokkal szerettük volna felhívni a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. A hét bizonyította, hogy figyelmes létezés során jelentősen csökkenthető a keletkező hulladék mennyisége


ÖKOISKOLA_Osztályok vállalt feladatai

Az ÖKOISKOLA 2020-2021. tanévre vállalt osztályfeladatai közül novemberben azokat teljesítették az osztályok, amiket az időjárás engedett. Gyalogtúrára, természetmegfigyelésre mentek az 1. és 2. osztályos tanulók. Az őszi táj szépségeiben gyönyörködhettek a szép napos időben. A madárbarát kert gondozása a termések összegyűjtésével valósult meg a 3. osztályosok által. A 4. osztályos tanulók a teremben található növényeket gondozták, eltávolították a száraz leveleket megerősítették az elhajlott szárakat és meglocsolták őket. A szabadtéri növények téli álomba szenderültek, ezért a
madarak etetése lesz a további feladat.


VILÁG GYALOGLÓ NAP

2020.október 22-én tartottuk az iskolában a Világ gyalogló napot. A rendezvény célja a gyaloglás népszerűsítése Magyarországon. A gyerekeknek 5 kilométeres távot kellett teljesíteni, úgy hogy közben megnézik a falu nevezetességeit. A  Kisnánai Szent Imre Általános Iskolából indult a túra, érintve a templomot, az emlékmű parkot, az önkormányzatot, a könyvtárat  és a várat. A posta mögötti kis utcán szép kilátásban gyönyörködhettek a résztvevők, majd a játszóteret érintve a kőbánya felé kanyarodott az útvonal és vissza az iskolába. Szép őszi időben igazán jólesett mindenkinek a séta. 


A KÉZMOSÁS VILÁGNAPJA OKTÓBER 15.

Az iskolában nagyon fontos az egészséges életmódra nevelés, ennek részeként a helyes higiénés szokások kialakítása. Ezért október 15-én felhívtuk a figyelmet a kézmosás fontosságára, az UNICEF által kezdeményezett jeles napon. Kezeinken körülbelül 200 különböző baktérium törzs tanyázik. Természetesen ezek közül nem mind jelent veszélyt a számunkra, de ettől függetlenül nem árt a helyes és rendszeres kézmosás főként evés előtt, mosdóhasználat után, tömegközlekedési eszközökön való utazást követően, illetve influenzás időszakban különösen. Pedagógusként fontos a mintanyújtás, illetve, hogy megtanítsuk ennek fontosságát neveltjeinknek is. Ezért minden osztály megnézett a YouTube-on egy videót a helyes kézmosásról, majd meg is valósítottuk. Ezt követően figyelemfelkeltő plakátok készültek különböző technikával. A nap fontos üzenete: 

Moss kezet az egészségedért!


FENNTARTHATÓSÁGI TÉMAHÉT 2020

A idei év témái az energia, a klímaváltozás az egészségnevelés és a szelektív hulladékgyűjtés volt. 

Klímaváltozás témában az alsósok „A Föld üzeni, ébresztő!” ppt diáit felhasználva a klímaváltozás hátteréről, okairól, és következményeiről szereztek ismereteket. Beszélgettek a víz fontosságáról is.

Egészség témát három” projekt is érintette. „A kocka el van vetve” nevű óriástársasjáték keretében a gyerekek mozgásos és gondolkodtató feladatok segítségével értelmezték a testmozgás és a környezetvédelem kapcsolatát. Az udvaron krétával felrajzolták az óriási társasjátékot, melynek feladatai közül legjobban a puzzle és a rajzolós feladat nyerte el a tetszésüket.

A másik a „Ludas Matyi gyógynövényei” a felsősöknek is izgalmas feladatot adott. A modul során játékos formában ismerkednek meg a magyarországi gyógynövényekkel, illetve azok gyógyhatásaival. Közösen készítettek puzzle és memória játékokat is. Sétáltunk egy nagyot a falu külterületén, ahol gyűjtöttünk néhány gyógynövényt, amelyre Ludas Matyinak szüksége lehet Döbrögi “gyógyításához”.

Mozdul a suli” keretein belül a felsősök labdajátékban mérték össze tudásukat és rolleres akadálypályán ügyeskedtek.

Örök téma a szelektív hulladékgyűjtés, melynek mottója„Nézz szembe a szemeteddel! Hasznosíts újra!” A diákok általános tájékoztatást kaptak a hulladékokról, azok gyűjtéséről és felhasználásáról. Sajtosdobozt, használt irattartót felhasználva készítettek golyós ügyességi játékot, amivel jól szórakoztak a tanítási órák közötti szünetekben. A második osztályosokkal csoportmunka során keletkező elhasznált csomagolópapírokból méhkas készült, a hulladék nemezgyapjúból, és papírtörlőből pedig méhecskék születtek, így egy kedves teremdekorációval gyarapodott az osztály.

A témahét tanóráinak megtartásával a fiatalabb generációk tagjai hiánypótló, hasznos tudással gazdagodtak az egészséges környezet fenntarthatóságával kapcsolatban.


Madáretetés

Az iskola ÖKO munkatervének egyik legfontosabb téli teendője a madáretetés. Tél elején ellenőriztük a madáretetők állagát. Mind jó állapotban volt, így csak az élelmet kellett belehelyezni. Az alsósok napraforgómaggal töltögették a kiürült etetőket. A felsősök madárpogácsát készítettek, faggyúból és magvakból. Ezeket az udvaron álló fákra aggatták a tanulók. Az osztályok ablakából kitekintve érdekes látványt nyújtanak a csipegető madarak. Jó érzéssel tölt el mindenkit, hogy gondoskodni tudunk a kis szárnyasokról.


EURÓPAI HULLADÉKCSÖKKENTÉSI HÉT

Az idei év kiemelt témája a környezettudatos szemléletformálás, az oktatás a hulladékkeletkezés megelőzése érdekében – „Nyisd ki a szemedet és csökkentsd a szemetet!” szlogennel.

A Hulladékcsökkentési Héten minden arról szólt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy fedezzük fel környezetünkben a lehetőséget a hulladékok keletkezésének megelőzésére. Iskolánk, a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola a Csomagolási hulladék csökkentése akciótervet valósította megA budapesti Vásárcsarnokban flashmob-ot készítettünk. Népszerűsítve az újrahasználható bevásálótáskát.  Figyelve arra, hogy a már a kevésbé jó minőségű árut vegyék meg, ezzel is csökkentve a hulladék keletkezését. A vásárláshoz szövetből készült táskát használtak,  és felajánlottak más vásárlóknak is. Ezzel demonstrálták, hogy műanyag zacskók nélkül is lehet vásárolni. Másnap a zöldségfélékből salátát készítettek, amit jóízűen elfogyasztottak a 8. osztályos tanulók. A nővényi maradék a komposztálóba került.

Mint ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA szívügyünk, hogy aktívan részt vegyünk olyan programokban, amelyek környezetünk megóvásáról szólnak.

 


ÁLLJ KI AZ ÁLLATOKÉRT! _flashmob

ÖRÖKÖS ÖKOISKLAKÉNT fontosnak tartjuk, hogy  minden évben csatlakozzunk a Világ Legnagyobb Tanórájához.

Idén az Állatok Világnapjához kapcsolódóan egy  pályázatra is jelentkeztünk. Az ÁLLJ KI AZ ÁLLATOKÉRT!  flashmob pályázat célja, felhívni az emberek figyelmét a biodiverzitás fontosságára és a veszélyeztetett állatok védelmére.

Az adott hét legizgalmasabb programja a flashmob megvalósítása volt. 2-6. osztályos tanulók Krinszki Andrea tanárnővel gyakorolták a kacsatáncot és a nyuszibugit. Az osztályfőnökökkel újrahasznosított papírból készítettek veszélyeztetett állatokat ábrázoló fejpántokat, amiben a kisnánai vár előtt táncoltak a diákok.

A Világ Legnagyobb Tanórája programjainak megvalósításával szeretnénk elősegíteni, hogy a tanulók megértsék, hogy a biodiverzitás és az állatok védelme miként játszik szerepet a Globális Célok elérésében.

A flashmob megtekinthető:
 

A világ legnagyobb tanórája 2019-ben a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában

Ebben az évben a Világ Legnagyobb Tanórájának kiemelt témája a biodiverzitás, a biológiai sokféleség megőrzése volt. Ezt az ismeretterjesztő kisfilmek megtekintésével ismerték meg a felső tagozatos tanulók. Az 1. és 2. osztályos gyerekek megnézték a BOOKR Kids Mesetárban a Tücsök és a hangya animált, interaktív állatmesét. Ezután beszélgettek a mese tanulságáról és illusztrációt készítettek hozzá. A 3. és 4. osztályosok állatokról szóló tótót töltöttek ki, majd megismerkedtek a legveszélyeztetettebb állatokkal és figyelemfelhívó plakátot készítettek az Állatok világnapja alkalmából.  A hét legizgalmasabb programja a Flashmob megvalósítása volt. Újrahasznosított papírból készültek a veszélyeztetett állatos fejpántok, amiben a kisnánai vár előtt táncoltak a diákok. A flashmob célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a biodiverzitás fontosságára és a veszélyeztetett állatok védelmére. Az ÖKOISKOLA program keretében minden évben megtartjuk a világ legnagyobb tanóráját. Fontosnak tartjuk, hogy a tanulók megértsék, hogy a biodiverzitás miként játszik kulcsfontosságú szerepet a Globális Célok elérésében. Valamint tudatosuljon bennük, hogy mi mindent tehetnek a biodiverzitás megőrzése érdekében.


Mátrafüredi Erdészeti Nyílt Nap 2019

Az Ökoiskola egyik őszi programja a Mátrai Erdészeti Nyílt nap. Gyöngyösről kisvonattal utaztunk Mátrafüredig. A kellemes őszi időben megismerkedtünk a fa életével csemetekorától a bútorrá válásig. Megkóstoltuk az őszi gyümölcsöket. Találkoztunk élő vadászkutyákkal és preparált erdei állatokkal. Bemutatták munkájukat az erdészek és a fakitermelők is. Új, érdekes látnivaló volt a természetvédelmi állomás. Sok hasznos ismerettel gazdagodva tértünk haza.


Környezettudatos nevelés – ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA

 beszámoló

2018/2019-es tanév


Natura 2000 – Szentkút

Szentkút Magyarország egyik legszebb kegyhelye. Itt található a Natura 2000 egyik nevezetes pontja is a Lapos– tető. Barlangok, védett növények, állatok teszik érdekessé. Ezért látogattunk el  erre a helyre. A nagy hőség miatt csak egy rövid túrát terveztünk. A parkolóból felsétáltunk a remete barlangokig. Az erdei ösvény néhol igen meredeken emelkedett, de minden baj nélkül felértünk a hegygerincre, ahonnan szép panorámában gyönyörködhettünk. Útközben nem láttunk semmilyen állatot, de a sziklákhoz közeledve egy zöldes-kék gyík keresztezte utunkat. Az ösvény a hűs árnyat adó tölgyfák alatt vezetett. Néhány törzsét moha fedte. Imitt, amott lehetett csak látni vadvirágot, ezek közül a bogáncs lila virágát fedeztük fel. Visszafelé egy kis pele futott rejtekhelyet keresve a fák között. Erdőben járva megöleltünk egy pár fát, hogy közelebb érezzük magunkat a természethez és érezzük jótékony energiáját, csendjét. Leérve a hegyről a Szentkút tiszta friss forrásvizével csillapítottuk szomjunkat. Szűz Mária szobor előtt gyújtottunk egy mécsest és indultunk hazafelé.


Beszámoló a fenntarthatósági témahétről


Munkaterv 2018-2019-es tanév

 

Európai hulladékcsökkentési hét 2018. november 17-25.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét célja, hogy egyéni és önkéntes akcióötletek megvalósításán keresztül a hulladékokkal való tudatos bánásmódra irányítsa a figyelmet, különösen a hulladékképződés megelőzésének fontosságára és lehetőségeire. Csatlakozva a  kezdeményezéshez a program november utolsó hetében valósult meg a  Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában.

Egyszerű mindennapi tevékenységekkel járulunk hozzá a szemét- és hulladék mennyiség csökkentéséhez. Vállalásunk: hogy szelektíven gyűjtöm hulladékaimat, laposra taposom palackjaimat, italos dobozaimat, tisztán dobom a hulladékaimat a szelektív gyűjtőbe, csapvizet iszom és kerülöm a palackozott italok vásárlását. Ezeket a vállalásokat egész évben szem előtt tartva szeretnénk hozzájárulni a hulladékcsökkentési hét sikeréhez.


„Világ gyalogló nap”

 

2018. október 18-án került megrendezésre a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában  a „Világ gyalogló nap”. A vénasszonyok nyara még kegyes volt a mai napon, mert végig napsütésben túráztunk. Az iskolából indulva végig mentünk a posta úton az erdőig. Az erdőszélen megkóstoltuk a vadalmát. A „fehérföldes árok” izgalmas víz vájta kanyonjában bátran mászkáltak a gyerekek. Igazi kihívást jelentett kötélen felmászni a meredek falra. Az  Ördögvályú katlanon az átjutást a nagyobb tanulók segítségével tudták teljesíteni a kisebbek. A szkalyinai kősáncokig alkalmunk volt somot és galagonyát csipegetni. A Macskavárnál pihenőt tartunk és gyönyörködtünk a táj szépségében. Az őszi erdő színpompás látványát élvezhettük az egész túrán.  Kicsit fáradtan a több mint 5 kilométeres gyaloglástól, de feltöltődve az élményektől, a réten keresztül tértünk vissza az iskolába.


Munkaterv 2017-2018-as tanév 

Állatok és növények a természetben c. fotópályázat 5.-8.osztályos diákoknak

A pillanat varázsa fotóklub a Gyermekjóléti Alapítvány támogatásával országos fotópályázatot hirdetett meg.
Iskolánkban az EFOP-1.3.9-17-2017-00026 azonosítószámú, „Szabadidős tevékenységek fejlesztése Kisnána községben” című, a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola közreműködésével megvalósuló projektben lehetőség nyílt Fotózás önkéntessel műhelymunka megtartására. Így 10 tanuló iskolai keretek között részt vett a műhelymunkán és 2 db képpel pályáztak.
Résztvevők:
Csabai Glenda
Czakó Dóra
Fodor Rita
Hadobás Nikolett
Hliva Gábor
Horváth Márton
Lakatos Martin
Nyerges Orsolya
Simon Noémi Boglárka
Volf Dóra

A fotópályázat pályázati weboldala: www.fotopalyazat-2017.webnode.hu


Európai Hulladékcsökkentési Hét

A Földművelésügyi Minisztérium szervezésében Magyarország idén is részt vesz az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányában, melynek 2017. évi jelmondata az „Adj új életet tárgyaidnak!” Az Európai Hulladékcsökkentési Hét 2017. november 20-24. között került megvalósításra. A Hét keretében ötleteinket megvalósítva hívtuk fel a figyelmet a hulladékmennyiség csökkentésének megvalósítására, a termékek újrahasznosítására, a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Műanyag palackokból készítettünk sportszereket, ékszereket, díszeket. Rajzoltunk, festettünk, csereberéltünk nagy örömmel.


ÉLETJELEK

Az Eszterházy Károly Egyetem Oktatáskutató és Fejlesztő Intézete a Földművelésügyi Minisztérium Természetmegőrzési Főosztálya szakmai támogatása mellett akciófelhívást tett közé Zöld Óvodák, Örökös Zöld Óvodák, Ökoiskolák és Örökös Ökoiskolák körében „ÉLETJELEK” címmel 2017 májusában.

Intézményünk akcióban résztvevő csapatát  – 4. osztály- nyertesként sorsolták ki.

Nyereményük : térképek, Öko-tablók, plakátok, természetvédelmi- kártya, színes kiadványok.