Programok

Spread the love

                       Szakmai beszámoló

                     EFOP-1.8.5-17-2017-00039

Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok

          a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában

A Kisnánai Nefelejcs Alapítvány által megnyert EFOP-1.8.5-17-2017-00039 azonosítószámú „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” című pályázat 2019. december 31-én lezárul.

A 20.000.000 Ft összegű támogatásnak köszönhetően a két évig tartó pályázat keretében az iskola tanulói és résztvevő családtagjaik az egészség jegyében többféle kiránduláson, szemléletformáló programon és egyéb foglalkozásokon vehettek részt, táplálkozási tanácsadónk segítségével pedig hasznos tanácsokat kaphattak az egészséges táplálkozás fontosságáról.

Az eltelt két év programjairól röviden szeretnék tájékoztatást adni.

Ki ne emlékezne az első közös kirándulásra, a gyógynövénytúrára 2018 májusában Bükkszentkereszten?

Gyuri bácsival találkoztunk, akinek gyógynövénykertjében megismerkedhettek a résztvevők a népi gyógyászattal, a különböző gyógynövényekkel, majd egy rövid tereptúra alkalmával gyógynövénygyűjtéssel és szakmai előadással színesített programban részesültek.

A két év során táplálkozási tanácsadónk Szécsi Emese több alkalommal, az egészségünk megőrzése érdekében foglalkozásokat, előadásokat tartott a gyerekeknek, valamint egyéni tanácsadásra is lehetőség nyílt az általános iskolában, melynek keretében személyesen is segítséget kaphatott az, akinek kérdése, esetleg problémája volt a helyes táplálkozást illetően.

A tájékoztatásoknak köszönhetően sokan megismerkedtek az egészséges táplálkozás alapelveivel, a folyadékfogyasztás fontosságával, előnyeivel.

A szakember által összeállított, hasznos tanácsokat és ismertetőket tartalmazó szóróanyagok kiosztásra kerültek minden tanuló részére és dekorációként több más hasznos tanáccsal színesített tájékoztató anyaggal együtt az étkezőben elhelyezésre is kerültek.

Tóth Tímea védőnő a két év alatt 12 alkalommal Egészséges életmód klubot tartott. Szakmai segítségével nagyon sok érdekes téma került feldolgozásra kis csoportos foglalkozások keretében, valamint előadásainak köszönhetően megismerhettük az „Egészség és betegség” fogalmát, a betegségek megelőzésének fontosságát. Érdekes információkat kaptunk a mindennapi táplálkozással, a tápanyagokkal, vitaminokkal, az energia egyensúllyal, a helytelen táplálkozási szokásokkal, és az „Okos tányérral” kapcsolatban is. Az egészséges táplálkozás fontossága mellett a rendszeres szűrésekre való felhívás, az alapvető higiéniás ismeretek, a káros szenvedélyek, a stressz kezelése is kiemelt téma volt.

Koklácsné Korom-Vellás Gyöngyi tanárnő vezetésével a tanulók részére mindkét tanévben Egészségnevelési témahetet tartottunk, ahol legelőször a tanulók étkezési szokásait mértük fel. Minden nap a reggeli sorakozó zenés testmozgással indult. A témahét keretében a gyerekek zöldségszobrokat, plakátokat készítettek, és vetélkedőt is tartottak az egészség jegyében. Nagyon tetszett mindenkinek, hogy egy egész héten keresztül „Egészségbüfé” üzemelt az iskola tankonyhájában. Egészséges alapanyagokból hidegtálak, szendvicsek és smoothie-k is készültek, a helyben termesztett gyógynövényekből pedig finom teát készítettek a gyerekek.

Az iskolában megvalósult egy tankert (iskolai fűszerkert) kialakítása is. Fritzné Pap Zsuzsanna tanító felügyeletével és segítségével a gyerekek maguk termelhették meg a különféle zöldségeket, melyeket később felhasználtak az egészséges ételek elkészítése során. Az újonnan kapott palántázó ládák hamarosan megteltek palántákkal és veteményekkel. Az ültetéstől egészen a betakarítás minden folyamatával megismerkedtek a résztvevők. Tankertünket folyamatosan gondoztuk, a gyerekek és külsős segítők aktív részvételével.

Az Ecole-Style Kft. és a Bezzegh Épületgépészeti Kft. jóvoltából nagyon sok eszközzel gyarapodott iskolánk.

Többek között a tankonyhában lévő konyhai felszerelések, gépek mind elősegítették a foglalkozások megtartását, a programok lebonyolítását. A kültéri padok, asztalok a szabadtéri étkezést biztosítják a jövőben is a tízórai és az uzsonna elfogyasztásakor. Az étkező helységben elhelyezésre kerültek az új asztalok és székek 120 fő részére. Parafatáblákat helyeztünk el a dekorációk, az egészség megőrzéséhez szükséges ismertető anyagok elhelyezéséhez.

 Folyamatosan figyeltünk a folyadékpótlásra is: az iskola épületében kihelyezésre került 3 db beltéri és 1 db kültéri ivókút, valamint a ballonos ivóvíz adagoló biztosította és biztosítja majd a jövőben is a folyamatos ivóvíz ellátását az Aqua Vital Interker Kft. jóvoltából.

 2018.szeptember 19-21-ig 25 fő tanuló vehetett részt Rózsaszentmártonban egy szemléletformáló táborban. A tábor alkalmával sok érdekes információt kaptak a biotermésekről, a biogazdálkodás lényegéről, megismerték a különböző gabonaféléket, a gyerekek elkészíthették saját kürtőskalácsukat és megdagaszthatták a „Rózsakenyeret”. Egy rövid túra alkalmával pedig gyógynövényeket gyűjtöttek, melyből növénypréselést készítettek. 

2018. szeptember 21-én a kisnánai várban Főzőversenyt rendeztünk „Népi ételek egészségesen” címmel. (Azoknak a csapatoknak a nevezését vártuk, akik 2 fogásos helyi hagyományos ízeket idéző ételeket készítenek egészséges alapanyagok felhasználásával.)

A főzőverseny lebonyolításában a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat vállalt szerepet, a zsűri elnöke: Maksa Zoltán humorista volt.

2018.szeptember 29-én a Kisnánai Várban került megrendezésre az Egészségfesztivál. Kialakításra került egy helyi egészséges ételekből, gyümölcsökből, zöldségekből álló sarok, ahol táplálkozási tanácsadónkkal személyesen tudtak kapcsolatba lépni.

Tóth Tímea védőnő egész nap szűrővizsgálatokkal várta az érdeklődőket.

A résztvevőket Katus Attila mozgatta meg egy kis aerobik gyakorlattal a délután folyamán.

A Nánai Sólymos Vitézek lovagi ételekkel és a régi idők étkezési szokásaival ismertették meg a közönséget, valamint táncbemutatók, az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, és játékos programok, térbeli játékok elhelyezése színesítette a napot.

Az egészség világnapja alkalmából 2019. április 7-én rajzversenyt szerveztünk az 1-8. évfolyamos tanulók körében az Egészséges életmód témakörében. A legjobban sikerült rajzokat díjaztuk, az első három helyezett tanulók – minden osztályból – oklevelet, ceruzakészletet és az első helyezett még ráadás színező könyvet is kapott ajándékba. A legjobban sikerült rajzokat kiállítottuk az iskola étkezőjében és az iskola folyosóján is.

2019.július első hetében Gasztrotábor szerveztünk 25 fő gyermek részvételével, sok érdekes helyi programmal, túrával, egy termelői piacon tett látogatással és egy noszvaji kirándulással összekötve. A napi háromszori étkezést Koklács Sándor ev. biztosította egészséges ételek elkészítésével. A tábor alkalmával a résztvevők egészséges alapanyagokból készítettek ételeket, (kipróbáltuk a Norbi Update ételeket és a Szafi lisztből készült ételeket), természetes alapanyagokból megtanulták a gyerekek a szappankészítés folyamatát, és a házi tej felhasználásával friss gomolyasajt készítését is. Szintén nagy élmény volt a gyümölcsaszalás és az idénygyümölcsökből készített lekvár főzés elsajátítása is.

2019 szeptemberétől elindult az Iskolakerttől a vásárcsarnokig program is.

201.szeptember 06-án Nagyrédére, a Kecskefarmra látogattunk el különjárati autóbusszal. A program során megismerkedtünk a sajtkészítés folyamatával, bepillanthattunk az állattartás és a gazdaság életébe, rövid előadással ismereteket kaphattunk a gazdaság működéséről. Lehetőségünk volt a különböző sajtok megkóstolására és a gomolyasajt elkészítésre, valamint egy egészséges alapanyagokból elkészített egytálétel elfogyasztására. 

2019.szeptember 12-én Gubás Gabriella színésznő látogatott el iskolánkba a BIOMESE, avagy Puff Ancsi egy napja című interaktív zenés, szemléletformáló előadással, amely az egészséges étkezést népszerűsítette. Ezen a napon étkezésünket a Malsan Kft. által készített egészséges ételek biztosították.

A 2019. szeptember 19-én Lillafüredre kirándultunk. A halnépszerűsítő programnak köszönhetően sétáltunk a pisztrángos tavaknál, majd megebédeltünk az erdei halsütödénél.

2019. szeptember 28-án a Kisnánai Várban kialakításra került egy „Egészségsarok”, ahol természetgyógyászattal, orvosi tanácsadással készültünk szemléletformáló programunk keretében, valamint az illóolajok egészségre gyakorolt hatásaival is meg lehetett ismerkedni. Kiss Andrea Erika egészséges, vitamindús alapanyagokból készített gaspachoval, smoothie-kal, shake-ekkel és gyümölcsök kóstolásával várta a résztvevőket.

2019. októberétől hat alkalommal konyhai higiéniás ismereteket is tartott nekünk Bodorné Csernyi Erzsébet élelmiszer biztonsági és élelmiszer higiéniai tanácsadó és oktató, HACCP rendszergazda. Érdekes témákkal, szemléltető eszközök használatával vonta be az érdeklődőket.

Továbbá két segítő pedagógus is részt vett a foglalkozások lebonyolításában.

2019.október 24-én Bernáth Melinda gasztroblogger látogatott el iskolánkba, aki egész napos program keretében tartotta meg foglalkozását több csoport részére. A szükséges alapanyagok, kellékek pályázati forrásból kerültek beszerzésre. A kisebbek egészséges tízórais dobozt készítettek és energiagolyókat formáztak, a nagyobbak gyümölcsös zabkását és zöldséges vegán tortillát készítettek maguknak, amit tároló dobozaikban hazavihettek.

2019. november 14-én, Budapesten szemléletformáló kiránduláson voltunk az Iskolakerttől a vásárcsarnokig program keretében. Ellátogattunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol két múzeumpedagógiai foglalkozást is kipróbálhattunk: a műzlikészítést és egy tudatos vásárlás témakörében megtartott pályaorientációs foglalkozást. Ellátogattunk a Vásárcsarnokba is, ahol tudatos vásárlóként próbavásárlásokat végeztünk, megcsodáltuk a hatalmas csarnokot. Halnépszerűsítés keretében a Halkakas Étteremben ebédeltünk.

A nap végén pedig a Napfényes Étterem és Cukrászdában egészséges alapanyagokból elkészített süteményeket kóstolhattunk, miközben ismeretközlő előadást hallgattunk végig.

Szintén népszerű volt a Főzőklub program is, amelynek keretében az egészséges ételek összetevőivel és elkészítésével ismerkedhettek meg a gyerekek. Nagy Zoltán a Heves megyében ismert és díjakkal is kitüntetett séf meghívásának köszönhetően két alkalommal is finom ételek készültek a tanulók bevonásával.

A Tudatos vásárlói klub keretében Csuhaj Imréné tanárnő meghatározott témák feldolgozásával, kiscsoportos foglalkozás keretében tartotta meg a foglalkozásokat, melynek keretében elkészült egy tanulók által összeállított színvonalas receptfüzet is.

2019.december 7-én az ünnepekre való ráhangolódás céljából szemléletformáló programot szerveztünk meghívott előadók részvételével. Sütőtököt, műzlit és diós almát készítettünk, egészséges sütiket kóstoltunk. Iskolánk minden tanulóját megajándékoztuk egy jelképes Mikulás csomaggal, amelyekben szezonális gyümölcsöket, 100%-os gyümölcslevet, cukormentes szaloncukrot és mézeskalácsot, különböző ízű sült tea kóstolót válogattunk össze.

A Menő menza pályázatnak köszönhetően feledhetetlen élményekben részesültek a programokon résztvevők. Az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatban sok információval lettünk gazdagabbak, amelyeket remélhetőleg nem felejtünk el a jövőben hasznosítani mindennapjainkban sem.

Az iskola honlapján folyamatosan elérhetőek voltak a tervezett és megvalósult programok.

Minden együttműködő szolgáltatónak, szakmai megvalósítóknak, a Kisnánai Nefelejcs Alapítvány elnökének, az alapítvány tagjainak, a könyvelést végző szakembernek, a tanulók résztvevő családtagjainak, a személyszállításért felelős K&V Nemzetközi Fuvarozó Kft.-nek, szeretném megköszönni a közreműködést, valamint azoknak is, akik bármilyen formában hozzájárultak a programok színvonalas megvalósításához.

Sztankó Péterné szakmai vezető

Szakmai beszámoló pdf formátum


SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában pályázat keretében 2019. december 07-én a Kisnánai Szent Imre Általános Iskola adott helyszínt a „Mikulás napi” szemléletformáló programnak.

Az ünnepekre való ráhangolódásra tekintettel meghívott előadók részvételével bonyolítottuk le a programot. Gregus Anikó az egészséges táplálkozást népszerűsítő program keretében hívta fel a figyelmet arra, hogy ételeink minősége nagyban befolyásolja testünk egészségét. Kóstolóval igyekezett ezt szemléletesebbé tenni. Csízikné Csabai Olga az egészséges táplálkozással, életmóddal kapcsolatban tartott előadást és gyakorlati bemutatót a gyerekeknek.

Közösen sütőtököt, műzlit és diós almát készítettünk, egészséges sütiket kóstoltunk. Iskolánk minden tanulóját megajándékoztuk egy jelképes Mikulás csomaggal, amelyekben szezonális gyümölcsöket, 100%-os gyümölcslevet, cukormentes szaloncukrot és mézeskalácsot, almachipset, különböző ízű sült tea kóstolót válogattunk össze. A csomagot újrahasznosított anyagból készített és újra felhasználható, organza tasakokban osztottuk szét.  Az alapanyagok beszerzésében segítségünkre volt a Katica Fruit Kft. a gyümölcsök, zöldségek biztosításával, illetve helyi „mozgó boltunk” Páll Attila ev., aki szintén a Mikulás csomagba biztosította az egészséges alapanyagokat. A Tengerszem Fruit Kft.-től pedig a sülttea válogatást szereztük be. Az egészséges szaloncukor és karácsonyi fűszeres keksz biztosítását az NV Web Kft-nek köszönhettük, aki SZAFI termékeket is szállított részünkre a főzőklub foglalkozásaihoz szükséges egészséges ételek elkészítéséhez.

Minden gyermek számára ezzel a programmal sikerült örömet szerezni, és újabb információkkal szolgálni, hogy hogyan és milyen egyszerűen lehet egészséges finomságokat készíteni, elfogyasztani.


„Főzőklub” –helyi ételek egészségesen 

2019. szeptember 19-től december 13-ig  8 foglalkozást terveztünk 12 fő tanuló részvételével. A foglalkozásokon a tanulók olyan alapanyagokkal ismerkedtek meg, amelyek megfelelnek az egészséges étkezés kritériumainak. Ezekből az alapanyagokból hagyományos ételeket készítettünk, megmutatva azt, hogy lehet egészségesen étkezni a jól megszokott ételeink újragondolásával is. Az első foglalkozáson megismertük a Szafi termékeket. Szafi lisztből készítettek palacsintát a tanulók. A második foglalkozáson készített házi gyümölcszselét használtuk palacsinta ízesítésére. A harmadik  foglalkozásunk vendége volt Nagy Zoltán séf , akivel halételeket készítettünk.. Kétféle halból: afrikai harcsafiléből és aquadellából (= apró tengeri halból) finom halfalatkák készültek, édesburgonyából és céklából készült chips körettel. A halat a gyerekek többsége sokszor nem szívesen fogadja el az étkezések során sem otthon, sem az iskolai menzán, de a corn flakes bundában megforgatott és megsütött halak nagyon ízlettek nekik, egytől-egyig elfogyott az összes halfalatka. Ezért is fontos, hogy hogyan van tálalva és elkészítve ételeink többsége. Az ősz egyik jól felhasználható alapanyaga a sütőtök. Ebből a következő foglalkozáson levest készítettünk. A tanulók nagy része számára ez is ismeretlen alapanyag volt. Második fogásnak teljes kiőrlésű lisztből készült sütemény készült. Novemberben is vendégünk volt Nagy Zoltán séf. Ekkor a gyerekekkel vitaminban gazdag kémleveseket készítettünk csicsóka, édesburgonya és cukkini felhasználásával. A kelt tészták készítésénél igyekeztünk az alapanyagok megválasztásával szolgálni az egészséges étkezést. Szafi lisztkevereréket használtunk a pizza és a laska sütéséhez. Főzőklubunk fénypontja volt a karácsonyi készülődés a konyhában. Két foglalkozáson bonbonokat, és szaloncukrot készítettünk, amihez mézet, olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket használtunk alapanyagként.

A foglalkozások jó hangulatban teltek,  és hozzájárultak a tanulók egészséges táplálkozásról kialakult szemléletéhez.


EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában

Az iskolakerttől a vásárcsarnokig program keretében iskolánk 50 tanulója nyerhetett bepillantást a budapesti vásárcsarnok nyüzsgő életébe. Érdekes gyümölcsökkel és zöldségekkel ismerkedhettek. Ezekből vásároltunk is, majd itthon finom ételeket készítettek belőlük. Figyeltünk arra is, hogy ne műanyag zacskóba kérjük az árut, hanem általunk vitt textilszatyorba, ezzel is csökkentve a hulladékot. Emellett igyekeztünk hazai termékek közül válogatni. Tanulóink megismerkedtek a Hungarikumokkal, nemzeti értékeinkkel, melyekről  tablót is készítettek. Az iskolakertben a betakarítás után az őszi munkálatokba is bekapcsolódtak. Reméljük a programok elérték a céljukat, hogy a tanulóink minél környezettudatosabb fiatalokká váljanak.


Szemléletformáló kirándulás – Budapest

Napfényes Cukrászda és Étterem

2019. november 14-én szemléletformáló kirándulásunk utolsó állomása a Veres Pálné és a Curia utca sarkán, a Ferenciek tere 2. szám alatt lévő  Napfényes Cukrászda és Étterem volt, ahol külön csak  minket vártak  a rendezvényteremükben. A  kikészített asztalokon sorakoztak a finomabbnál finomabb egészséges alapanyagokból készült sütemények. Rövid interaktív előadást tartott részünkre a cukrászda egyik ügyvezetője. Kérdezz-felelek stílusban sok  új ismeretet kaptunk az sütemények összetevőiről,  hasznosságáról, hogy miért jó a szervezetünknek, ha figyelünk az egészséges táplálkozásra, a fölösleges cukor bevitelére. A mindennapi élet példáiból is kaptunk hasznos tanácsokat, hiszen a cukrászda  alkalmazottjai saját személyes tapasztalataikat is megosztották velünk. Elmesélték, hogy  az egészséges alapanyagok fogyasztásának jótékony hatása hogyan hatott  saját egészségük helyreállítására. 

Köszönjük, hogy  a Napfényes Cukrászda és Étterem dolgozói családias hangulatban ismertették meg velünk az egészséges táplálkozás alapjait. Lelkesedésük  és a felénk áradó szeretetük  édesebbé tették a finom süteményeket.

https://napfenyesetterem.hu/


Szemléletformáló kirándulás: Iskolakerttől a vásárcsarnokig program keretében

2019. november 14-én szemléletformáló kirándulás keretében 45 fő résztvevő és 5 fő kísérő pedagógus felügyeletével Budapesten jártunk. Az iskolakerttől a vásárcsarnokig programhoz kapcsolódóan szerveztük meg a kirándulás helyszíneit, illetve egyéb szemléletformálást segítő elemeket is igyekeztünk a programok alatt megvalósítani.

Kirándulásunk első állomása a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum volt. A fiatalabb korosztály két csoportra bontva részt vett a műzlikészítő foglalkozáson, és az „életre kelt történelem” című, egyben a múzeum állandó kiállítását is bemutató programon. A nagyobbak pályaorientációs program keretében a tudatos vásárlással kapcsolatos játékos foglalkozáson vettek részt, melynek a helyszínei a múzeum különböző régi boltjai, üzletei voltak. A foglalkozás után a ,,Vendéget látni, vendégnek lenni” c. kiállítást járták be, ahol megtekinthették, hogyan nézett ki egy régi cukrászműhely, étterem, kávéház, ebédlő, kamra, konyha vagy cselédszoba.

A múzeumlátogatást követően második állomásunk a Nagy Vásárcsarnok volt, ahol próbavásárlást tartottunk, végigjártuk a gyümölcs- és zöldséges standokat, összehasonlítottuk az árakat.
Harmadik úti célunk a Halkakas Halbisztró Étterem volt, ahol halnépszerűsítés keretében finom halburgert ehettünk zöldséges-joghurtos mártással (cole slow-val), valamint egészséges gyümölcsök hozzáadásával készült házi limonádét is kaptunk.
Végül már várak minket a kirándulásunk utolsó állomásán a Napfényes Cukrászda és Étteremben, ahol külön csak a mi csoportunk részére rendeztek be egy fogadó termet, ahol a kikészített asztalokon sorakoztak a finomabbnál finomabb egészséges alapanyagokból készült sütemények.

A nap végén a résztvevők az okos telefonjukon beállították a lépésszámlálót, a buszon kiértékeltük az eredményt: 11.342 lépést tettünk meg.


Tudatos vásárlói klub 

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 ,, Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” című pályázat keretében  tanulóink a Tudatos vásárlói klub foglalkozásain vehetnek részt. Megismerkednek a tudatos vásárlók 12 pontjával, bevásárlólistákat készítenek, beszélgetünk a vásárlásra csábító trükkökről is. Megoldásokat keresünk a pazarlás, az élelmiszerhulladékok csökkentésére. Olyan recepteket gyűjtünk, melyekben a  maradék ételek felhasználásával új fogások készülnek. Ezekből kis szakácskönyvet állítanak össze, és a nekik legjobban tetszőt el is készítjük. Megismerkednek a Hungarikumokkal, hiszen ezek mind nemzeti értékeink. A klubfoglalkozások során reményeink szerint egészségtudatosabb, környezetüket óvó fiatalokká tudjuk formálni tanítványainkat.

MENŐ MENZA –  Nagy Zoltán séf 

EGÉSZSÉGES ÉTELEK KÉSZÍTÉSE, BEMUTATÓ MEGTARTÁSA

NAGY ZOLTÁN SÉF MEGVALÓSÍTÁSÁBAN 

A menő menza pályázatnak köszönhetően 2019. október 21-én először, majd 2019. november 11-én második alkalommal látogatott el a kisnánai iskolába az egri Eszterházy Károly Egyetem Turizmus Tanszékének mesteroktatója Nagy Zoltán séf, aki több versenyen is elismerésben részesült, valamint 2001-ben megnyerte a Királyi Főszakácsnak járó címet is egy rangos versenyen.

Nagyszerű érzés, hogy egy szakmájában elismert, profi szakács mutathatta be a gyerekeknek az egészséges ételek elkészítésének fortélyait.

Zoltán az első alkalommal halételeket készített az iskola tankonyhájában. A bemutató foglalkozáson a Főzőklubon résztvevő gyerekek bevonásával kétféle halból: afrikai harcsafiléből és aquadellából (= apró tengeri halból) finom halfalatkák készültek, édesburgonyából és céklából készült chips körettel. A halat a gyerekek többsége sokszor nem szívesen fogadja el az étkezések során sem otthon, sem az iskolai menzán, de a corn flakes bundában megforgatott és megsütött halak minden várakozást felülmúltak, egytől-egyig elfogyott az összes halfalatka. Ezért is fontos, hogy hogyan van tálalva és elkészítve ételeink többsége.

Második alkalommal az „ősz színeiben” készültek el a finomabbnál finomabb, egészséges és vitamindús krémlevesek: a csicsóka krémleves, a cukkini krémleves, valamint az édesburgonya krémleves. Díszítésként pirított csiperkegombát és mandulát tálalt fel.

A bemutató helyszínéül immár az iskola mellett található étkező szolgált. Nagy Zoltán séf rövid beszélgetéssel kezdte meg a foglalkozást, bemutatta az ételek elkészítése során használt alapanyagokat, a főzési folyamat lépéseit, majd meg lehetett kóstolni az alapanyagokat nyers állapotban is.

A foglalkozáshoz szükséges eszközök nagy többségét az iskola, az alapanyagokat séfünk biztosította a bemutató foglalkozásokra, valamint megosztotta a gyerekek körében a recepteket is. A foglalkozás színvonalát és hangulatát emelte, hogy a gyerekek részt vehettek az ételek elkészítésében is.

Táplálkozástudományi szakemberünk jelenlétében folytak a konyhai munkálatok, aki az alapanyagok jellemzőiről, fogyasztásának fontosságáról is beszélt a résztvevőknek.

A sok finom leves közül a gyerekeknek legjobban a csicsóka krémleves pirított mandulával ízlett.

Nagy örömünkre szolgált, hogy ezzel a programmal is színesíthettük az iskolások szemléletformálását.


SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM KERETÉBEN:
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁST NÉPSZERŰSÍTŐ FOGLALKOZÁS
MEGTARTÁSA A KISNÁNAI SZENT IMRE ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 sz. pályázat keretében 2019. október 24-én Bernáth Melinda „gasztroblogger”-t hívtuk el a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolába, hogy az egészséges táplálkozással kapcsolatban hasznos tanácsokat adjon az iskola tanulói és a résztvevő családtagok számára.
Melinda nyitottsága, szakmai hozzáértése és személyes tapasztalatai által nagyszerű praktikákat, recepteket és egészségtippeket kaptunk.

A foglalkozásokat négy csoportra bontva tartotta az étkező helyiségben. Forgószínpadszerűen az iskola összes tanulóját bevonva, remek hangulatban telt el az idő. A programra családtagok jelentkezését is vártuk, akik szívesen végighallgatták és segítették a foglalkozást.

Először az alsó tagozatos gyerekek állították össze az egészséges tízórais dobozukat: teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérből, minőségi, magas hústartalmú felvágottból, sajtból és vegyes zöldségek hozzáadásával készült el az egészséges szendvics, majd friss szezonális gyümölccsel gazdagították az étkezést, végül „energiagolyókat” gyúrtak a gyerekek szintén egészséges hozzávalókból.
A nagyobb gyerekek körében népszerű volt a szilvás-fahéjas zabkása készítése, melyhez szintén friss gyümölcsöket kaptak, illetve vegán zöldséges tortilla tekercset is készítettek, répakrém és tahini felhasználásával.

A foglalkozáshoz szükséges alapanyagokat az előzetesen leadott lista alapján sikerült beszerezni, főként helyi vállalkozóktól és a közeli zöldség- és gyümölcsboltból, nekik köszönhetően friss alapanyagok kerültek az asztalra. A tízórais dobozoknak, zabkásás edénykéknek és a cukornádtálcának nagyon örültek a gyerekek, mert hazavihették magukkal a foglalkozás végén.

A recepteket szintén megkaptuk a foglalkozás végén, amelyek szétosztásra kerültek a gyerekek között, de megtekinthetők a SMARTA.BLOG.hu internetes portálon is. (Természetesen egyéb más egészséggel kapcsolatos tippek is olvashatók még ezen a blogon, amelyek közül mindenkinek érdemes kiválasztani a testhezálló témát.)

Táplálkozástudományi szakértőnk által összeállított, az egészséges táplálkozással, a folyadékfogyasztással és egyéb fontos, a táplálkozáshoz és az energiaegyensúly megtartásához szükséges szóróanyagok is szétosztásra kerültek a tanulók körében, melyek remélhetőleg mindenki otthonában hasznos információkkal fognak szolgálni.


Tankert

Az idei tankerti foglalkozások is „dolgosan” teltek. Tavasszal bővítettük az ágyások számát. Sokféle magot veteményeztünk el. Szépen fejlődtek a növények, gyakran önöztünk, kapáltunk, gyomláltunk. Faládákba fűszernövényeket palántáltunk. A termésekből finom ételeket készítettünk.

 


KONYHAI HIGIÉNIÁS ISMERETEK 1. ALKALOM (2019.10.11.)

A konyhai higiénés ismeretek foglalkozáson elhangzott ismereteket, új információkat a gyermekek nagy érdeklődéssel hallgatták, nagyon aktívan vettek részt a gyakorlati részein is.

Játékosan megtanulhatták a helyes kézmosás szabályait, meleg vízzel, szappannal fahéjas étolajat kellett lemosni a kezükről, mely során azt gyakorolhatták, hogy a baktériumokkal szennyezett kéz tisztítását mennyi ideig és mivel kell végezni ahhoz, hogy az megfelelő tisztaságú legyen.

A különböző élelmiszerek tárolásának szabályait mágneses kártyákkal gyakorolták, megtanulva azt, hogy mit szükséges hűteni és hogyan, hol kell ezeket az élelmiszereket a hűtőszekrényben tárolni.

Megismerkedtek a hideg és meleg hőmérséklet jelentőségével az élelmiszerek és a mikroorganizmusok életterének figyelembe vételével.

A környezettudatos vásárlásra kaptak ötleteket.

Képes bemutatót nézhettek meg az élelmiszerek csomagolására használt műanyagok szennyező hatásáról és az élelmiszerpazarlásról.


Szemléletformáló programok keretében Egészségsarok kialakítása

 Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában pályázat keretében 2019. szeptember 28-án a Kisnánai Várban kialakítottunk egy „Egészségsarok” részt, ahol az érdeklődők számára háromféle egészségmegőrző programot is biztosítottunk.

A szemléletformálás keretében az iskola tanulói és családtagjai az alábbi programokban vehettek részt:

  • Afrikai harcsafilé kóstolása: a hal egészséges táplálékforrás, ehhez köretként teljes kiőrlésű lisztből készült kapros galuskát kínáltunk.

(A halat Egerből a piaccsarnokban található halboltból vásároltuk)

  • Kiss Andrea Erika helyi őstermelő jóvoltából egészséges gyümölcs- és zöldségleveket, valamint saját termesztésű paradicsom és fűszernövények felhasználásával elkészített gaszpacho-t is meg lehetett kóstolni.
  • A Medi-Soft 2000 Kft. orvosa és természetgyógyásza segített felmérni az érdeklődők egészségi állapotát (pl. vérnyomás, véroxigén, vércukormérés) és hasznos tanácsokkal is ellátták az érdeklődőket. A kisebb gyerekek, de akár a felnőttek is megtanulhatták az AMBU SAM babán az újraélesztés fontos lépéseit, szabályait és szintén hasznos egészség megőrzési tippeket, elsősegély-nyújtási ismereteket kaphattak.
  • Az egészségi állapot javítása érdekében illóolaj bemutatót is szerveztünk. Az esszenciális olajok jótékony hatásairól Kiss Brigitta oktató adott tájékoztatást termékminták biztosításával. Az egészséges táplálkozás mellett ugyanis fontos a testünk egészségi állapotának megőrzése is. Ebben vannak segítségünkre az illóolajok, melyek növényekben, gyümölcsökben található aromatikus vegyületek, helyileg és belsőleg is alkalmazhatóak, és nemcsak az immunrendszerünk védekezőképességét erősíti, de emésztőrendszerünk egészségét is támogatja.

Az „Egészségsaroknak” köszönhetően újra megszólíthattuk az embereket. A szemléletformáló program megvalósításával pedig ismét egy lépést tettünk előre, hogy felhívjuk a figyelmet az egészséges táplálkozásra és egészségünk megőrzésére.


Halnépszerűsítő program Lillafüreden

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 sz. pályázat keretében 2019. szeptemberben 50 fő számára lehetőség nyílt Lillafüreden egy halnépszerűsítő kiránduláson való részvételre.

Ellátogattunk a Garadna-völgyben lévő lillafüredi pisztrángtelepre, amely a Bükk-hegység szívében a Hámori-tótól 4 km-re található.

A tiszta vizű tavakban többféle pisztrángfajtát is megismerhettünk, többek között a pataki szajblingot, a sebes pisztrángot és a szivárványos pisztrángot – amelynek három törzse is itt található: az acélos fejű, a Kamloops, ill. az aranypisztráng.

A telepen nemcsak a halszaporítás folyik, hanem figyelemmel kísérhető az áruhal kibocsátás is. A fő profil azonban az étkezési pisztráng előállítása, melynek húsa nagyon egészséges. A telepen a nyári időszakban május 01-tõl szeptember 30-ig működik egy kis “Erdei halsütöde”, ahol a Hoitsy és Rieger Kft. kiszolgálásának köszönhetően mi is megkóstoltuk a frissen kifogott halat, amit nyolc féle fűszerben, kétféle lisztben megforgatva ropogósra sütnek és hozzá finom is köretet adnak.

A finom halételt elfogyasztva kirándultunk a Hámori tó körül, megnéztük a lillafüredi vízesést, a kisvasút állomást, majd Miskolctapolcát is érintve elindultunk hazafelé.

A résztvevők részéről több pozitív visszajelzés is érkezett, hogy a kirándulás mennyire jól sikerült és volt olyan is, aki külön annak örült, hogy életében először kóstolhatott pisztrángot.


SZEMLÉLETFORMÁLÓ PROGRAM BIOMESE – Gubás Gabriella előadásában

2019. szeptember 12-én a népszerű és a TV-ből is ismert színésznő Gubás Gabriella, valamint három kiváló zenésztársa érkezett el a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolába, hogy szemléletformáló program keretében az egészségünk megőrzésével és az egészséges táplálkozással kapcsolatban előadást tartson.

Az 50 perces interaktív zenés mesejáték mondanivalójával az 1-6. évfolyamos tanulókat célozta meg, illetve csatlakozhattak a programhoz az érdeklődő családtagok is.

A BIOMESE előadás főszereplője egy Puff Ancsi nevű kislány, aki súlyfelesleggel és némi telhetetlen chips, csoki éhséggel, nem utolsósorban pedig gyerekes csínytevéssel rendelkezik. Barátja Kuka apó segítségével egy izgalmas nap hatására a gyerekek segítségével rengeteget tanul, hogyan kell egészségesen táplálkozni, miért jó a fogmosás, mire jó a torna és persze, hogy adni sokkal jobb, mint kapni.

Az előadók a történetbe bevonták a gyerekeket is, akik nagyon aktívan részt vettek a mesejátékban. Reméljük az előadás üzenete célba ért, és ismét tanulhattak valami fontosat a résztvevők az egészség megőrzésével kapcsolatban.


 

 Gasztrokirándulás a nagyrédei kecskefarmon

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 pályázatnak köszönhetően 50 fő vehetett részt egy Gasztrokiránduláson a Nagyrédei Kecskefarmon. A kirándulásra való indulást megelőzően az iskolában kis csoportos foglalkozás keretében tájékoztatást kaptak a gyerekek és érdeklődő családtagok a napi programról, melynek fő célja az egészségtudatra és az egészséges étkezésre való figyelemfelhívás volt. Az internet segítségével utánajártunk a Nagyrédei Kecskefarm gazdálkodásának, megnéztük, hová is megyünk valójában és mivel is foglalkozik a farm tulajdonosa. Beszélgettünk a sajtkészítés lépéseiről, a kecskék tartásáról, és hogy miért fontos egy ilyen gazdaság munkája, hogyan lehet az egészséges tejtermékeket eljuttatni a fogyasztókhoz. A gyerekek közül, aki korábban a nyári Gasztrotáborban is részt vett, már elsajátíthatta a sajtkészítés tudományát, hiszen a megvalósító pedagógusok segítségével – igaz tehéntej felhasználásával – de már készítettek gomolyasajtot.

A kirándulásra a K&V Nemzetközi Fuvarozó Kft. busza vitt el minket. A Kecskefarm a faluhoz közeli külterületen található, a természettel harmonizáló környezetben.

Délben Sánta Judit a farm tulajdonosa nagyon kedvesen fogadott minket, egészséges alapanyagokból készített egytálétellel és házi sütésű, teljes kiőrlésű lisztből sütött kenyérrel várta a csoportot. Apró sajtfalatkákkal is megkínálta a résztvevőket, amely többféle, általa készített sajtkülönlegességekből állt. A jóízű ebéd után a csoport részére előadást tartott: elmesélte, hogy ökogazdálkodást folytatnak a tanyán  1995 óta, teljesen vegyszermentesen gazdálkodnak, 3 ha területen kecskéket tartanak, az istállókat mélyalmos rendszerben alakították ki, mindegyik fa szerkezetű. Az állatok etetését kizárólag a faluból szerzett növényekkel oldják meg. Szigorú előírásoknak kell megfelelni az állatok vizsgálatára vonatkozóan is, valamint a kecsketejből készült termékek előállításánál is figyelni kell a higiéniai feltételekre.

A sajtok saját recept alapján készülnek. A tulajdonos rendelkezik a HÍR védjeggyel, vagyis az Agrárminisztérium szerződésével: a hagyományos és tájjellegű termékek készítésére. Heves megye összes szállodájában megtalálhatóak a nagyrédei sajtok.

Az előadás után a gyerekek közelről is találkoztak a kecskékkel, megetethették őket, amíg Judit előkészítette a sajtkészítéshez szükséges kellékeket.

A résztvevők gomolyasajtot készítettek, ami időigényes folyamat és nagy szakmai odafigyelést igényel. Négy csoportban dolgoztak a gyerekek és felnőttek közösen, Judit minden csoportnak részletesen elmagyarázta a sajtkészítés lépéseit. Amíg az „anyag dolgozott”, addig a gyerekeknek futóversenyt rendeztünk a közeli domboldalon. Majd újra munkához láttak a csapatok, és formaedényekbe szűrték át a sajtot, miközben a keletkezett savót külön edényben gyűjtötték össze. A formázást követően kis ideig még állt a sajt, majd tároló dobozokba csomagolva minden csoport hazavihette az egészséges finomságot.

Közös döntés eredményeképpen az az ötlet született, hogy az iskolában sajtkóstolót rendezünk a hazavitt gomolyasajtból, így azok a gyerekek is megkóstolhatják majd, akik a programon nem tudtak részt venni.

Nagyon tartalmas nap volt mindenki részére, ezt jól tükrözik az elkészült képek is.


Menő menza pályázat – 2019/2020-as tanév

2019. szeptember 02-től december 31-ig tovább folytatódnak az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 azonosítószámú, a Kisnánai Nefelejcs Alapítvány által megnyert pályázatprogramjai, melyekről röviden szeretnénk tájékoztatást adni.

Elsőként 2019. szeptember 06-án pénteken Nagyrédére, a Kecskefarmra látogatunk el, ahová 50 fő résztvevő jelentkezését várjuk (tanulók és családtagjaik részvételére számítunk).

A program során megismerkedünk a sajtkészítés folyamatával, bepillanthatunk az állattartás és a gazdaság életébe, rövid előadással ismereteket kaphatunk a gazdaság működéséről. Lehetőség lesz a különböző sajtok megkóstolására és a gomolyasajt elkészítésre, valamint egy egészséges alapanyagokból elkészített egytálétel elfogyasztására is.

2019. szeptember 12-én délután 13 órától Gubás Gabriella színésznő látogat el iskolánkba a BIOMESE, avagy Puff Ancsi egy napja című interaktív zenés előadással, amely az egészséges étkezést népszerűsíti és segít a szemléletformálásban.

2019. szeptember 19-én csütörtökön  Lillafüredre kirándulunk. A halnépszerűsítő programnak köszönhetően sétálunk a pisztrángos tavaknál, majd megebédelünk az erdei halsütödénél. (Az 50 fő kiránduló részére biztosítjuk az étkezést: sült pisztrángot, egy adag burgonyával és uborkával).

Délután Miskolctapolcán az Avalon Parkban töltjük el az időt: kirándulással és játékkal egybekötött program várja az érdeklődőket.

Szeptember 28-án a Kisnánai Várban a tervek szerint kialakításra kerül majd egy „Egészségsarok”, ahol természetgyógyászattal, illóolajok használatával lehetne megismerkedni, valamint egészséges alapanyagokból smoothiek, shake-ek és gyümölcsök kóstolását is biztosítanánk.

2019. november hónapban Budapestre tervezünk egy kirándulást az Iskolakerttől a vásárcsarnokig program keretében. (időpont egyeztetés alatt) – szintén 50 fő részvételével.

A program során ellátogatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol két múzeumpedagógiai foglalkozást is szeretnénk kipróbálni: a műzlikészítést és egy pályaorientációs foglalkozást a tudatos vásárlás témakörében. Majd ellátogatnánk a Vásárcsarnokba, megkóstolnánk a város egyik cukrászdájában egy egészséges alapanyagokból elkészített süteményt. A nap végén pedig a halnépszerűsítés keretében a Halkakas Étteremben vacsoráznánk.

Az iskolában lévő programjaink továbbra is folyamatosak:

–       Szécsi Emese táplálkozási tanácsadó továbbra is meghatározott időpontokban foglalkozásokat tart az iskolában, valamint egyéni tanácsadásra is lehetőség nyílik az érdeklődők részére, melynek keretében személyesen is segítséget kaphat az, akinek kérdése, problémája van.

Az egyéni tanácsadás időpontjairól előre kell majd érdeklődni az iskolában.

–       Szintén népszerű volt az előző tanévben megtartott Főzőklub program is – amely ebben a tanévben is folytatódik 8 alkalommal -, ennek keretében az egészséges ételek elkészítésével ismerkedhetnek meg a gyerekek. Terveink között szerepel egy Heves megyében ismert és díjakkal is kitüntetett séf meghívásával egészséges ételek elkészítése is.

–       A Tudatos vásárlói klub foglalkozás továbbra is folytatódik az előző tanévben meghatározott témák feldolgozásával.

–       Ebben a tanévben konyhai higiéniás ismereteket is tartunk két alkalommal egy élelmiszer biztonsági és élelmiszer higiéniai tanácsadó és oktató segítségével. Érdekes témákkal várja az érdeklődőket.

Az iskola épületében kihelyezésre került 3 db beltéri és 1 db kültéri ivókút, valamint a ballonos ivóvíz adagoló továbbra is biztosítja a folyamatos ivóvíz ellátását.

Tankertünket folyamatosan gondozzuk, a gyerekek és külsős segítők aktív részvételére továbbra is számítunk.

Az iskola honlapján folyamatosan elérhetőek lesznek a közelgő rendezvényekről, programokról való tájékoztatások.

A programokon való részvételi lehetőségekről érdeklődhetnek és jelentkezhetnek az iskola intézményvezetőjénél, valamint az iskola titkárságán (telefonszám: 0630/341-5168).

 

PROGRAMJAINKRA MINDEN ÉRDEKLŐDŐT

 SZERETETTEL VÁRUNK!


GASZTROTÁBOR 5. nap – Kuktaképző

Gasztrotáborunk utolsó napján a település hagyományos ételeivel ismerkedtek a gyerekek, majd alternatív lehetőségeket kerestünk egészséges alapanyagok hagyományos ételekben való kiváltására.

Kenyérlángos készült Szafi lisztkeverékkel, kókuszzsír felhasználásával. A lángossütés után a gyerekek megismerkedtek a helyi gazdáktól származó gyümölcsök téli tartósításának egészséges formáival:
Gyümölcslekvárt főztek helyi gyümölcsből cukor-és tartósítószer-mentesen   ( a cukor helyettesítésére Xilit édesítőt használtunk.)
Ebédre  a gyerekek a táplálkozástudományi szakértő véleményével összhangban álló étel készült:  burgonyaleves, csirkehús és gyümölcsköret volt az ebéd.
Délután a gyerekek megismerkedtek a tartósítószer-mentes gyümölcsaszalás módszerével, modern konyhatechnikai eszközével, és az aszalt gyümölcsök egészségre gyakorolt jótékony hatásaival. Aszalt sárgabarackot készítettek.

Uzsonnára a saját délelőtt elkészített lekvárt ették a gyerekek Update kenyérrel, valamint a helyi gazdáktól származó gyümölcsökből készült gyümölcssalátát fogyasztottak.A napi testmozgást az iskola sportudvarán lévő sporteszközök használatával biztosítottuk.
Az utolsó nap  végén senki sem ment haza üres kézzel, mert a hét során elkészített házi sajtból és lekvárból kóstolót vittek, és a háziszappanból is mindenki kapott egy-egy darabot.
Természetesen élményekkel, és sok-sok ismerettel is gazdagodtak a tábor ideje alatt.


Gasztrotábor 4. nap

Táborunk negyedik napján reggeli után helyközi járattal elutaztunk Gyöngyösre, a nap nagy részét a gyöngyösi termelői piacon töltöttük. Programjainkat a tudatos vásárlás és az egészséges táplálkozás népszerűsítése köré szerveztük:

A gyerekekkel bejártuk az őstermelők standjait, valamint a nagyobb zöldségárusító helyeket is. Szécsi Emese táplálkozás-tudományi szakértő társaságában megtekintettük a piacon vásárolható idénygyümölcsöket és zöldségeket. A szakember felhívta a figyelmet a gyümölcs-és zöldségvásárlás követendő szabályaira, megtanította a gyerekeknek, hogy hogyan lehet kiválasztani a legmagasabb beltartalmi értékkel rendelkező termékeket. Beszélgettünk a piaci árusokkal.

A beszélgetés után itthon termő idénygyümölcsöket vásároltak a gyerekek a piacon. a bőséges kínálatból tizenkét féle gyümölcsöt választottunk, köztük olyan magas vitamin-és ásványi anyag tartalmú gyümölcsöket is, amelyek ritkán kerülnek be a gyerekek étrendjébe. Ilyen volt a fekete áfonya, valamint a ribizli, egres, málna. A termelők elmondása szerint ezeknek a gyümölcsöknek egyre szűkül a termőterülete, ami a klímaváltozásra vezethető vissza.

A megvásárolt gyümölcsökből ételkóstolót tartottunk a Piaccsarnokban. A kóstolás alkalmával Szécsi Emese részletesen bemutatta az egyes gyümölcsöket, beszélt a vitamin-és ásványi anyag, valamint magas rosttartalmuk szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról.

A nap további részében sportágválasztó programot rendeztünk a szabadtéri játék-és sportudvarban: a gyerekek saját magukon figyelték meg az intenzív mozgás szervezetre gyakorolt jótékony hatásait.

Különböző szabadtéri sportjátékok közül választhattak, 30 perc intenzív mozgást végeztek, közben pulzusmérést végzünk.

A napi mozgást, és kalóriaégetést  telefonos applikáció segítségével kísértük figyelemmel.

Ezen a napon közel 12000 lépést léptünk, ami 7,9 km távolságnak felel meg. Ezzel szervezetünk 355 kalóriát égetett el.

Uzsonnára a gyerekek a piacon vásárolt gyümölcsökből készítettek rostos gyümölcslét.

A napi  folyadékbevitelt ezen a napon is tisztított lúgosított vízből biztosítottuk, a gyerekek figyelmét felhívtuk az életkornak megfelelő ideális vízmennyiség elfogyasztására


Gasztrotábor 3. nap

A 3. tábori napunk a hagyományos paraszti portán megtermelt alapanyagok felhasználásáról szólt. Ellátogattunk a Bari-tanyára, ahol a gyerekek herőcét sütöttek, valamint oktató jellegű programokon vettek részt.

A látogatás egy érdekes beszélgetéssel zárult a környezetszennyezés következményeiről, megelőzésének módjairól, az ökológiai lábnyom fogalmáról. Ebéd után felkerestük a falu határában fekvő Koklács-tanyát, ahol a gyerekek természetes környezetben figyelhették meg a háziállatokat, valamint tájékozódtak a felelős állattartás módjairól is.
A résztvevők a nap során megismerkedtek az adalékmentes, egészséges, helyben termelt élelmiszer-alapanyagok fogyasztásának előnyeivel, valamint a tej változatos felhasználási lehetőségeivel.
A frissen fejt tej felhasználási módjai közül az egészséges, tartósítószer-és adalékmentes ételek készítését helyeztük előtérbe: házi sajtot készítettünk. Szemléletformáló céllal megismertettük a gyerekeket a natúr háziszappan készítésének módjával, a háztartásban is megtalálható alapanyagokkal, valamint a natúr kozmetikumok használatának előnyeivel.
Az étkezés is az egészség jegyében történt, valamint fokozottan ügyeltünk a napi folyadékbevitelre is.


GASZTROTÁBOR – 2.nap

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039_ Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában című pályázatunk keretében a  Gasztrotáborunk második napján a reggeli Norbi Update termékekből készült, melyekre jellemző a csökkentett szénhidráttartalom, magas rosttartalom. Az alapanyagok beszerzése a dietetikus ajánlásával történt.

 Növénygondozással indult napi programunk a tankertben: a gyerekek a gyomtalanítás után segítettek az idényzöldségek: a cukkini, főzőtök, uborka, zöldbab betakarításában.

A délelőtt során túráztunk a közeli erdőbe, ahol a szabadtéri játékok mellett a gyerekek megismerkedtek a területen gyűjthető gyógynövényekkel, igyekeztek elsajátítani a növényneveket, majd megismerkedtek a gyógyító növények felhasználási területeivel. Az erdő ehető gyümölcsei közül az erdei szamóca felismerése, kóstolása is nagyon tetszett mindenkinek.

A túra során a testmozgás nyomon követésére  a PACER telefonos applikációt használtuk. Ezen a napon 9313 lépést léptünk, ami meghaladja a hat kilométert is.

Koklács Sándor, a helyi Vadásztársaság tagja a gyerekeknek előadást tartott a vadhúsfogyasztással kapcsolatos szokások formálása céljából. Élménybeszámolóval egybekötött előadásában kitért a vadgazdálkodás fontosságára, és arra, hogy a vadételek mennyire egészségesek. Délután táborozóink ismerkedtek az alternatív, egészséges étkezési alapanyagokkal, azok szervezetre gyakorolt jótékony hatásaival.

Az  uzsonnát  a gyerekek   csökkentett szénhidrát-tartalmú lisztkeverék és kókuszzsír felhasználásával  maguknak készítették el, Szafi lángost sütöttek, és jóízűen el is fogyasztották.

A napi folyadékbevitelt a lúgosított ivóvíz automatából biztosítottuk, ebből készítettünk friss citrom és Xilit édesítőszer felhasználásával alacsony kalória-tartalmú limonádét.


EFOP-1.8.5-17-2017-00039_ Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában

Gasztrotábor 1. nap

 

2019.július 1-5-ig gasztrotábort szervezünk iskolánk érdeklődő tanulóinak. A tábor tematikája szorosan kapcsolódik az egészséges életmódhoz, a programokat, az étkezéseket is ebben a szellemben valósítjuk meg.

Egész napos kirándulás, sportfoglalkozás, túra, főzés, és egyéb szabadidős tevékenységek színesítik a gyerekek szabadidős tevékenységeit . A hét folyamán dietetikus segíti a tanulókat az egészséges életmód elsajátításában.

A tábor első napján egész napos kiránduláson vettünk részt. Ellátogattunk a  noszvaji Gazdaházba, ahol  a helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröző épületben, és annak udvarán töltöttük a napot. A tájház két kemencéjében tájjellegű finomságokat  készítettek a gyerekek – ezúttal is szem előtt tartva az egészséges étkezés alapszabályait. Kelt tésztát készítettek a csökkentett szénhidrát-tartalmú, valamint cukor- és tartósítószer-mentes alapanyagok felhasználásával. Nagyon érdekesnek találták a kemencét, és az abban kisült finomságok bizony gyorsan elfogytak. A süteményekhez cukor nélküli gyógynövény teát ittak, ami szintén nagyon ízlett mindenkinek.

A testmozgás sem maradt el, játszótéren zártuk a napot.


RAJZVERSENY AZ EGÉSZSÉG JEGYÉBEN

Április 7-e az egészség világnapja, ebből az alkalomból a Kisnánai Nefelejcs Alapítvány jóvoltából rajzversenyen vehettek részt az érdeklődők (az iskola 1-8. évfolyamos tanulói közül), az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” pályázat keretében.
A rajzverseny témája az „Egészséges életmód” volt.
Az alkotásokat ezen belül több témában is el lehetett készíteni a versenyfelhívás alapján, kinek mi volt testhezálló.
A rajzokat A/4-es méretben készítették el a tanulók, tetszőleges technikát alkalmazva, amelyhez biztosítva voltak a feltételek. Beszerzésre kerültek a jó minőségű anyagok: tempera készletek, színes ceruzák, ollók, ragasztók, színes papírok, ecsetkészletek, filctollak stb, melyek az igényes munkák elkészítésében nagy segítséget jelentettek.
A legjobban sikerült rajzokat díjaztuk, az első három helyezett tanulók – minden osztályból – oklevelet, 24 színű ceruzakészletet, sőt az első helyezett még színező könyvet is kapott ajándékba.
Az iskola tanulói közül 81 fő csatlakozott a rajzverseny programhoz.

A rajzokat az iskola étkezőjében szeretnénk majd kiállítani.


Ismét: Egészséges életmód klub – Tóth Tímea védőnő foglalkozása

Egészséges életmód klub – Tóth Tímea védőnő foglalkozása a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában


RAJZVERSENY AZ EGÉSZSÉG JEGYÉBEN


EGÉSZSÉGNEVELÉSI TÉMAHÉT

2018. október 15-19. között az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” pályázat támogatásával Egészségnevelési témahetet tartottunk.

Minden nap „Egészségbüfét” üzemeltettünk, melyben a hagyományos ételek köréből kilépve, újszerű recepteket gyűjtve, a tanulók, a nevelők és néhány segítő családtag együtt készítettek egyszerű ételeket az egészséges táplálkozás jegyében. Az ételek elkészítésénél figyelembe vettük a dietetikus szakember tanácsait. Így készítettünk hidegtálat cékla salátával, szendvics falatokat, gyümölcsös zabkását, zöldségsalátákat változatos dresszingekkel, gluténmentes bögrés pitét, gyümölcssalátát, és többféle ízesítésű házi sajtot. Mindehhez kínáltunk kóstolónak gyümölcs smoothikat, tejturmixot, házi szörpöket és gyógynövény teákat az iskolánk fűszerkertjéből. Figyelemfelhívás céljából dekoráltuk iskolánk ebédlőjét plakátokkal, transzparensekkel.

A Mentor Humán Kft., mint számlás szolgáltató bevonásával, Tóth Tímea védőnő ismeretterjesztő előadásokat tartott a helyes táplálkozásról, a helytelen táplálkozás egészségkárosító hatásairól, a folyadékbevitel és a vitaminok fontosságáról és egyéb, a tanulók egészségtudatát javító témákról. Tanulóink napi energiabevitel és testtömegindex számításokat végeztek. Előadásokat hallhattak a káros szenvedélyek, és a helytelen életmód egészségromboló hatásairól.


EGÉSZSÉGFESZTIVÁL

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 „Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” pályázat keretében valósítottuk meg 2018. szeptember 29-én a Kisnánai Várban az Egészségfesztiválunkat.

Szemléletformáló napunk célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet  az egészséges életvitel, életvezetés, az egészséges életmód kialakítására, hiszen a  gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás.

Ennek szellemében kialakításra került egy helyi egészséges ételekből, gyümölcsökből, zöldségekből álló sarok, ahol Szécsi Emese táplálkozási tanácsadó várta egy rövid beszélgetésre az érdeklődőket.

Tóth Tímea védőnő – a Mentor Humán Kft. képviseletében – pedig egész nap szűrővizsgálatot tartott.

Az egészséges táplálkozást népszerűsítő találkozót szerveztünk Pataki Beátával,  az Éltető ételek című könyv szerzőjével.

Az interaktív bábelőadások („Répaúr és az egészség”, valamint az „Az vagy, amit megeszel”) pedig a legkisebbeket szólította meg ezen a napon az Öko-Játék Kft. előadása alapján.

A Nánai Sólymos Vitézek Egyesületének műsora: a „Lovagi erények és étkezés az egészség jegyében” előadás, majd „Ép testben, ép lélek”, avagy játékos lovagi torna, vitézi próbák az egészséges életmód jegyében produkciója is azt a célt szolgálta,  hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a  gyermekek harmonikus testi, szellemi, valamint lelki fejlődéséhez különösen fontos a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás.

Éppen ezért nem maradhatott el a nap folyamán a  testmozgás sem.  Közösen táncoltunk: zumbáztunk, és elsajátítottuk a modern tánc pár alapelemét, lépéseit.

A nap Katus Attila egészséges életmód és mozgás népszerűsítő programjával zárult.


Tankert

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában pályázat keretében  még 2018. április elején talajelőkészítéssel kezdődtek meg a munkálatok az iskolai tankertben, kis területen. Ebben a hónapban elveteményezett magvak: patisszon, rukola, sárgarépa, uborka, bab, vöröshagyma, fejes saláta, sütőtök. Sajnos az utóbbi két mag nem kelt ki. Palántáltunk paradicsomot és céklát. Az időjárás nem mindig kedvezett, mert tavasszal és nyáron nagy volt a szárazság, többször kellett öntözni. Június elején viszont sok eső esett, ezért gyomlálni, kapálni volt szükséges. A tanulók örömmel gondozták a kertet. A foglalkozásokon megismerkedtek a növényekkel. Figyelemmel kísérték azok fejlődését a magvak vetésétől a növények felhasználásáig. A termesztett növények felhasználása során cél az egészséges táplálkozás. Készült rukolás halas szendvics, kovászos uborka, zöldbabsaláta és citromfűből tea. Szeptembertől a foglalkozások témái a növények felhasználása, az őszi betakarítás és talajművelés. A növények komposztálható részeit az iskola komposztálójában hasznosítjuk.


Főzőverseny eredménye

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában pályázat keretében valósítottuk meg a főzőversenyünket a kisnánai várban.
A versenyben  iskolánk tanulói és családjaik vehettek  részt  egyénileg vagy csapatban

Nevezni helyi hagyományos ízeket idéző étellel lehetett, melyhez kizárólag  egészséges alapanyagokat lehetett felhasználni, a főzéshez szükséges alapanyagokat az előzetes felmérés, kérés alapján mi biztosítottuk.
A legígéretesebb 11  recept beküldőjét meghívtuk a Kisnánai Várba 2018. szeptember 21-ére, a főzőversenyre, ahol elkészíthették a “benevezett” ételt.

A zsűri az előre kihirdetett  szempont szerint  értékelt:

–       illat,

–       látvány, fantázia,

–       a recept különlegessége, eltérése a megszokottól,

–       megfelelő ételtársítások, egészséges alapanyagok felhasználása,

–       …és természetesen, ami a legfontosabb az ÍZ!

A főzőverseny  lebonyolítója a Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat, házigazdája  Maksa Zoltán humorista  volt, az ételek értékelésénél közreműködöttSzécsi Emese táplálkozási szakértő.
A verseny első helyezettje a “Ép testben épp szülők” elnevezésű Szülői Közösség csapata lett, 2. helyezést az óvó nénik irányításával az óvodás korú testvérek csapata lett, 3.helyezést pedig a nagymamákból álló csapat nyerte, akik helyi szlovák ízeket idéző ételüket készítették el. 

Programunkat nagy érdeklődés kísérte, nagyon sokan megkóstolták az egészséges alapanyagokból  készített helyi, népi ételeket.

 


Egészségfesztivál


Szemléletformáló tábor

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében  2018. szeptember 19-től 21-ig Szemléletformáló tábort szervezünk az 1-4.évfolyamos tanulók részére.

A szemléletformáló táborunk programelemei:

Egészséges táplálkozás: csapatmunkával, interaktív formában beszélgetünk az egészségről pro és kontra, az ételek tápanyagairól való tudást szemléltető módon mélyítjük el, az egyéni felelősséget és a tudatos választást hangsúlyozva.

Környezetvédelmi foglalkozás: Környezeti nevelés keretében a gyerekek figyelmét a természeti értékekre irányítjuk, megőrzésük érdekében az egyéni felelősséget erősítjük hétköznapi példákon keresztül.

Gyógynövény ismereti és gyűjtő túra: a gyógynövények felismerése, termesztése és felhasználásának módjai elméleti és gyakorlati szinten a helyi növényflórára támaszkodva.

„Kenyérsütés másképpen” : „rózsakenyeret” készítünk egészséges alapanyagokból. A Rózsa vendégházban meggyúrjuk a kenyértésztát, s amíg megkel a tészta, sétálunk ,s megszólítjuk az útunk során élőhelyükön lakó füveket, fákat, állatokat s egy-egy mesét, versikét is elmondunk közös szórakoztatásunkra. Megtekintjük az erő- és munkagépeket.

Falujárás – ismerkedés a település múltjával, jelenével (Lignitbányászati Emlékház, Faluház, Rózsakert, Petőfi park)

Jelentkezni 2018. szeptember 13-ig Sipos Erzsébet tanító néninél.


Főzőverseny

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében  főzőversenyt szervezünk.

A verseny menete:
A versenyben bárki részt vehet egyénileg vagy csapatban.
Kérjük, hogy 2018. szeptember 17-ig küldjétek el a  recepteket, amivel nevezni szeretnétek. A legígéretesebbeket meghívjuk a főzőversenyre, ahol elkészíthetik a “benevezett” ételt.
A beválogatott ételeket a zsűri értékeli.
Nevezni helyi hagyományos ízeket idéző étellel lehet, melyhez kizárólag  egészséges alapanyagokat lehet felhasználni.

A zsűri az alábbi szempont szerint fog értékelni:

illat
látvány, fantázia
recept különlegessége, eltérése a megszokottól
megfelelő ételtársítások, egészséges alapanyagok
…és természetesen, ami a legfontosabb az ÍZ

A főzőverseny házigazdája Maksa Zoltán humorista  lesz.


EFOP-1.8.5-17-2017-00039 pályázatunk programjai 2018/2019

2018. szeptemberétől tovább folytatódnak az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 azonosítószámú, a Kisnánai Nefelejcs Alapítvány által megnyert pályázat programjai is, melyekről röviden szeretnénk tájékoztatást adni.

A pályázat keretében szeptembertől Szécsi Emese táplálkozási tanácsadó meghatározott időpontokban foglalkozásokat tart, valamint egyéni tanácsadásra is lehetőség nyílik az általános iskolában, melynek keretében személyesen is segítséget kaphat az, akinek kérdése, problémája van.

Tóth Tímea védőnő ebben a tanévben is 6 alkalommal Egészséges életmód klubot fog tartani, ezek időpontjairól szintén az iskola honlapján is érdeklődhetnek. Az elmúlt tanévben nagyon sok érdekes témát dolgoztunk fel kis csoportos foglalkozások keretében, reméljük szeptembertől még több érdeklődő fog csatlakozni a klubhoz, mert MEGÉRI!

Koklácsné Korom-Vellás Gyöngyi tanárnő a tanulók részére Egészségnevelési témahét keretében igyekszik az ismereteket bővíteni.

Szintén népszerű volt az előző tanévben megtartott Főzőklub program is – amely ebben a tanévben is folytatódik-, ennek keretében az egészséges ételek elkészítésével, higiéniai ismeretekkel, táplálkozási tanácsokkal ismerkedhetnek meg a gyerekek.

A 2018-2019. tanévben Gasztro kirándulásokat is tervezünk: Nagyrédére, a Kecskefarmra, Lilafüredre, valamint Budapestre (MiniPolisz és a vásárcsarnok megtekintése)

3 napos kirándulás keretében 25 fő tanulónk pedig szemléletformáló élményekkel gazdagodhat.

Az iskola épületében kihelyezésre került 3 db beltéri és 1 db kültéri ivókút is, valamint egy ballonos ivóvíz adagoló, amely biztosítja a folyamatos ivóvíz ellátását.

Tankertünket folyamatosan gondozzuk, a gyerekek és külsős segítők aktív részvételére továbbra is számítunk.

Szeretnénk szót említeni azokról a közelgő eseményekről is, amelyek szintén pályázatunk keretében kerülhetnek megvalósításra:

Szeptember 29-én a Kisnánai Várban kerül megrendezésre az Egészségfesztivál. Kialakításra kerül egy helyi egészséges ételekből, gyümölcsökből, zöldségekből álló sarok, ahol táplálkozási tanácsadónkkal személyesen tudnak kapcsolatba lépni.

Tóth Tímea védőnő egész nap szűrővizsgálatokkal várja az érdeklődőket.

Az Egészségfesztivál keretében terveink szerint Katus Attila mozgatja meg a közönséget egy kis aerobik gyakorlattal a délután folyamán.

Programterveink között szerepel még: a Nánai Sólymos Vitézek lovagi ételekkel való megismertetése, táncbemutatók, az egészséges életmóddal kapcsolatos előadások, valamint játékos programok térbeli játékok használatával, amelyek szintén az egészség témakörére épülnek.

Ősszel Főzőversenyt is rendezünk „Népi ételek egészségesen” címmel. (csapatok nevezését várjuk, akik 2 fogásos helyi hagyományos ízeket idéző ételeket készítenek egészséges alapanyagok felhasználásával)

A főzőverseny vendége: Maksa Zoltán humorista.

Az iskola honlapján folyamatosan elérhetőek lesznek a közelgő rendezvényekről, programokról való tájékoztatások. Az iskolások és az óvodások is kapnak üzeneteket, amelyeket otthon szíveskedjenek elolvasni!

A programokon való részvételi lehetőségekről érdeklődhetnek és jelentkezhetnek az iskola intézményvezetőjénél, valamint az iskola titkárságán

 

PROGRAMJAINKRA MINDEN ÉRDEKLŐDŐT

 SZERETETTEL VÁRUNK!


Bográcsozás – Csirkegulyás tavasziasan, gazdagon

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében táborozó tanulóink Szécsi Emese  dietetikus segítségével csirkegulyást készítettek.  A csirkemell mellé  sok zöldség (sárgarépa, petrezselyem, zeller, karalábé, zöldborsó, burgonya…) is került a bográcsba. A  gulyás alapját kókuszzsírral készítettük.


„Főzőklub” egészségesen

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében 2018. február 9. és június 28-a között  „Főzőklub” foglalkozást tartottunk.

Foglalkozásainkon helyi hagyományos ételeket készítettünk el kicsit átalakítva , újragondolva. Az ételek készítésénél olyan alapanyagokat használtunk fel, amelyek az egészséges étkezés feltételeinek megfelelnek. Az első alkalommal gánicát készítettünk kukoricadara felhasználásával. A hagyományos tejlevest kókusztejjel főztük meg. A rétest kókuszolajjal sütöttük, a tésztákba teljes kiőrlésű lisztet használtunk.
A töltött káposzta is finom volt hajdinával, a barátfüle pedig amaránttal. A fánkot pálmazsírral sütöttük, a finom édességet pedig cukor helyett aszalt gyümölcsökkel, mézzel készítettük.
Foglalkozásaink hozzájárultak gyermekeink szélesebb körű tájékozottságához az egészséges étkezés terén.


Tankert

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében 2018. április első napjaiban elkezdtük a tankert kialakítását. A csapat hozzálátott a talaj előkészítéséhez,  majd veteményeztünk és palántáztunk. Többször gyomláltunk, mert a sok eső miatt a gyomnövény intenzíven nőtt. Június elején a rukolát már szedhettük, és halas szendvicskészítéséhez fel is használtuk.


Gyuri bácsi gyógynövényismereti túrái

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében 2018. május 22-én Bükkszentkereszten jártunk.Szabó Gyuri bácsi, a bükki gyógynövényes látott vendégül bennünket. Gyógynövénykertjében fogadott bennünket, ahol saját magáról, munkásságáról és Bükkszentkeresztről mesélt nekünk. Ezután a túra vezető segítségével betekintést nyerhettünk számtalan gyógynövény rejtett titkaiba. Milyen betegségre használhatók, milyen jótékony hatásik vannak az emberi szervezetre és hogyan kell tartani, nevelni őket.

Programunk egy 2 órás túrával végződött, ahol újabb növényékkel ismerkedhettünk meg, most már a szabadban.


Egészséges életmód klub

Egészséges életmód klub megtartása az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében Tóth Tímea védőnő klubfoglalkozás keretében 6 alkalommal előadást tart az egészséges életmód iránt érdeklődő gyerekek, szülők és kisnánai lakosok részére!

Az előadások során motivációt kaphat minden érdeklődő az egészségesebb táplálkozás, a mozgás megszeretésére, az önbizalom és önelfogadás tudatosítására!
Bízunk benne, hogy szemléletváltással a családok életmódjában változást tudunk elérni.
„Rajtad múlik, csak te védheted meg önmagad!”


Várjuk minden érdeklődő visszajelzését a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában személyesen, az iskola e-mail címén, illetve a 30/341-5168 telefonszámon!

 

Az előadások időpontjai várhatóan csütörtöki napokon 15:30-17:30-ig tartanak.

  • alkalom: 2018. március 01.
  • alkalom: 2018. március 08.
  • alkalom: 2018. március 22.
  • alkalom: 2018. április 12.
  • alkalom: 2018. április 19.
  • alkalom: 2018. április 26.

Egészségnevelési témahét

2018. február 12-16 között az  EFOP-1.8.5-17-2017-00039 „ Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában”pályázat támogatásával  Egészségnevelési témahetet tartottunk. Tanulóink táplálkozási szokásainak felmérése után ismeretterjesztő előadásokkal segítettünk megismertetni a gyerekeket a helytelen táplálkozási szokások következményeivel, azok elkerülésének módjaival. Az alkotói napon figyelemfelhívó anyagokat készítettünk. Az  ételkészítés napján a hagyományos ételeinket igyekeztünk egészséges alapanyagok felhasználásával elkészíteni. Nagy népszerűségnek örvendett a zöldségszobrok készítése feladat. A program végén egy vidám vetélkedővel zártuk a hetet.


Táplálkozási tanácsadás – EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában

Az iskolában zajló, egészséges táplálkozásra koncentráló programsorozat keretein belül lehetősége van mind a gyermekeknek, mind a szüleiknek egyéni tanácsadáson is részt venni. Amennyiben táplálkozással, egészséges életmóddal kapcsolatos kérdése van, ezeket felteheti a táplálkozási szakértőnek, aki rendszeresen megtalálható az iskolában. Konzultációs igényét kérem, jelezze az iskolában Sztankó Péterné szakmai vezetőnél (telefonon vagy e-mailben)                    

Szécsi Emese táplálkozási szakértő


Egészséges életmód klub megtartása az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázat keretében

Tóth Tímea védőnő klubfoglalkozás keretében 6 alkalommal előadást tart az egészséges életmód iránt érdeklődő gyerekek, szülők és kisnánai lakosok részére! Az előadások során motivációt kaphat minden érdeklődő az egészségesebb táplálkozás, a mozgás megszeretésére, az önbizalom és önelfogadás tudatosítására! Bízunk benne, hogy szemléletváltással a családok életmódjában változást tudunk elérni.

„Rajtad múlik, csak te védheted meg önmagad!”

Várjuk minden érdeklődő visszajelzését a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában személyesen, az iskola e-mail címén, illetve a 30/341-5168 telefonszámon!

Az előadások várhatóan március hónaptól kezdődnek, a klubfoglalkozás napjai: csütörtökönként 17 órától 19 óráig.


Egészségnevelési témahét 

Az EFOP-1.8.5-17-2017-00039 azonosítószámú ” Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kisnánai Szent Imre Általános Iskolában” elnevezésű pályázat támogatásával 2018. február 12-16-ig  Egészségnevelési témahetet tartunk iskolánkban.

A hét programjain az alábbi témakörökkel foglalkozunk:

-ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos információk

-helytelen táplálkozással összefüggő betegségek, illetve egészségkockázatok

-energia egyensúllyal és ételek tápanyagtartalmával kapcsolatos feladatok

-mintaétrendek, mintareceptek

– diétás igény miatti speciális étrend

– konyhai higiéniás ismeretek

– konyhai eszközök biztonságos használata

– táplálkozással összefüggő betegségek

– ételallergia és tünetei

A  programok  során megszerzett ismeretekből játékos vetélkedővel zárjuk a hetet.

                                                                                                                                                                                         Koklácsné Korom Vellás Gyöngyi programszervező


Menő menza főzőklub

Ma ismét nálunk járt a Kossuth Rádió riportere. Ezúttal a harmadik osztályosok főztek a tankonyhán. Barátfülét készítettek, de a hagyományos alapanyagokat reform-élelmiszerekre cseréltük. A programról nemcsak hanganyag készült, hanem a képek is bizonyítják , hogy a gyerekek milyen nyitottak az új ismeretekre.
Az elkészített étel gluténmentes, laktózmentes, és nem tartalmaz hozzáadott cukrot.